Info

Wat is lasersnijden?

Wat is lasersnijden? - Snijlab

Lasersnijden is een bewerkingstechniek waarmee plaatmaterialen in de juiste vorm worden gesneden door middel van een laser. Laser is de afkorting van de Engelse term “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”. Bij lasersnijden wordt door een hoogvermogen laserstraal over het materiaal te laten bewegen een lasersnede gemaakt. De lichtgolven van de laser bewegen met hun pieken op één lijn, of in fase. Daarom zijn laserstralen zeer smal, zeer helder, en kunnen ze tot een zeer klein punt worden gefocust. Omdat laserlicht gefocust blijft en niet veel uitwaaiert (zoals een zaklamp zou doen), kunnen laserstralen grote afstanden afleggen en zeer precieze lasersnedes maken. Door de energie van de laser verdampt het materiaal.

De snede die een laser in een plaatmateriaal maakt is smal, in de ordegrootte van 0.2 mm. Je kunt een snede op elk gewenst punt laten beginnen en eindigen en met de laserstraal elk gewenst pad over de plaat afleggen. Hierdoor is er vrijwel geen beperking aan de vormen en patronen die je kunt lasersnijden.

Wat maakt lasersnijden zo’n prachtige bewerkingstechniek?

Lasersnijders kunnen complexe vormen uitsnijden. De vormvrijheid van lasersnijders is zeer groot. Je kunt zelf een tekening maken van wat er gesneden moet worden, vrijwel elk cad- of vector-editing programma, zoals AutoCAD, Illustrator, Solidworks, Fusion 360, etc, is hiervoor geschikt. Dit is een groot voordeel ten opzicht van meer traditionele bewerkingstechnieken zoals draaien of frezen. Bij deze technieken is een tussenstap nodig tussen tekening en machine. Daar is aparte software (CAM - computer aided manufacturing) voor nodig die de tekening omzet in machinepaden. Dit vergt handwerk van een goed geschoolde werkvoorbereider. Bij laser is er (vrijwel) geen CAM tussenstap nodig waardoor de opstartkosten veel lager zijn dan bij frezen en draaien. Ook gebruiken deze machines gereedschappen (resp. frees en beitel) die onderhevig zijn aan slijtage. Dit heeft lasersnijden niet.


De snede die een lasersnijder maakt is zeer nauwkeurig en smal. Een laser kan op elke plek van het materiaal beginnen met snijden. Hierdoor kan efficiënt gebruik worden gemaakt van het oppervlakte van het materiaal en ontstaat er vrijwel geen materiaalverlies.

Bij lasersnijden wordt geen mechanische spanning op het materiaal uitgeoefend, waardoor de lasersnijder fragiel of broos materiaal kan snijden en daardoor fragiele details in onderdelen gemaakt kunnen worden. In veel gevallen is geen of slechts minimale nabewerking nodig.


De snelheid waarmee gewerkt wordt is een ander belangrijk voordeel van lasersnijden. Binnen een tijdsbestek van slechts een paar minuten kan met behulp van een lasersnijder een complexe vorm uit het materiaal worden gesneden.


Lasersnijden is mogelijk in veel verschillende materialen. Wij lasersnijden hout, kunststoffen, textiel, papier en karton. Deze verschillende materialen worden met dezelfde lasersnijder gesneden. In tegenstelling tot meer traditionele bewerkingstechnieken hoeven voor de verschillende materialen geen verschillende snijgereedschappen te worden gebruikt.


Door de hoge herhalingsnauwkeurigheid is het mogelijk om onderdelen van consistente en hoge kwaliteit te maken. Hierdoor is het mogelijk om in serie te produceren. Bij Snijlab hebben wij daarvoor een aparte lasersnijder ontwikkeld, waardoor we deze series zonder handmatig in- en uitladen kunnen produceren.

Kortom, lasersnijden is zeer veelzijdig, snel en duurzaam.

Voor welke materialen is lasersnijden geschikt? 

Wij lasersnijden hout, kunststoffen, textiel, papier en karton.

Met zorg hebben wij een veelzijdig assortiment samengesteld van deze materialen die geschikt zijn voor lasersnijders. Je vindt bij ons materialen voor uiteenlopende toepassingen, van prototyping tot eindproducten en van maquettebouw tot machinebouw. Al onze materialen zijn geselecteerd op constante hoge kwaliteit en toepasbaarheid.

We zijn enthousiast over één van onze recente aanwinsten: zwart POM (Polyacetaal of Delrin). Dit plaatmateriaal is zo sterk dat het metalen onderdelen kan vervangen, maar dan gesneden met de snelheid van Snijlab. Ook zijn we erg trots op ons berken multiplex, dat speciaal voor Snijlab wordt gemaakt uit Fins hout van duurzame bosbouw. De verlijming is afgestemd op lasersnijden, waardoor de randen mooi lichtbruin en roetvrij zijn.

Waarvoor wordt lasersnijden gebruikt? 

Modellen / Prototypes

Lasersnijden gebeurt op basis van een aangeleverde digitale tekening. De lasersnijder snijdt precies de lijnen uit het materiaal zoals die op tekening staan. Hierdoor is geen conversie tussen tekening en machine nodig. Hierdoor is lasersnijden uitermate geschikt om slechts één of enkele stuks van het gewenste product te maken. Er kan snel geschakeld worden als blijkt dat het resultaat niet helemaal uitpakt zoals verwacht. Een wijziging in de tekening is snel gemaakt en de lasersnijder kan weer aan het werk worden gezet.

Grote volumes

Uniek aan het lasersnijden van Snijlab is dat wij ook grote volumes produceren. Hiervoor hebben wij zelf een speciale lasersnijder ontwikkeld. Met deze lasersnijder hoeven de platen materiaal niet meer handmatig in de machine te worden gelegd, maar wordt dit automatisch gedaan. Op deze manier is lasersnijden uitermate geschikt voor het produceren van grote oplages van onderdelen waarbij precisie en nauwkeurigheid van groot belang is.

Ook is de snijkwaliteit van deze machine veel beter dan bij reguliere machines waardoor onderdelen vrijwel geen vlekjes of rookaanslag hebben, wat bij alle lasers op de markt wel het geval is. Kunststoffen kunnen daardoor zonder beschermfolie gesneden en geleverd geworden. Die folie hoeft dus later ook niet van de (duizenden) onderdelen (dubbelzijdig) verwijderd te worden. En hout hoeft niet meer schoongeschuurd te worden. Dat rook- en vlekvrij snijden scheelt enorm veel tijd bij de afwerking en maakt hét verschil waardoor lasersnijden bij Snijlab mogelijkheden biedt die andere spelers in de markt niet bieden.

Lees hier hoe zowel prototyping als lasersnijden in grote volumes leidde tot de razendsnelle productie van gelaatsschermen tijdens de Covid pandemie.

Wat kost lasersnijden? 

De prijs wordt automatisch berekend zodra je een tekening uploadt via onze website. De prijs van een lasergesneden onderdeel is afhankelijk van een aantal zaken:

  • Materiaalsoort

  • Afmeting

  • Oplage

  • Levertijd

  • Snijlengte

  • Graveerlengte

Bij elk product worden opstartkosten berekend. Bestel je meer dan één exemplaar, dan worden de opstartkosten gespreid en zakt de stuksprijs. Bestel je verschillende producten van hetzelfde materiaal, dan betaal je voor elk volgend product lagere opstartkosten.

Een enkelstuk van een uniek onderdeel kun je al voor €20 in huis hebben, een grote verzamelplaat van een kostbaar materiaal kan boven de €100 uitkomen en een klein onderdeel in een serie kun je bijvoorbeeld voor slechts €0,10 laten lasersnijden.

Meer informatie over de kosten bij lasersnijden lees je hier.

Waarom lasersnijden bij Snijlab? 

Schaalbaarheid

In de wereld van het lasersnijden van kunststoffen en hout worden vooral modellen en prototypen geproduceerd. Er wordt algemeen aangenomen dat lasersnijden van deze materialen niet schaalbaar is. Bij Snijlab geloven wij dat lasersnijden, in combinatie met de juiste automatisering, zeer geschikt is om custom onderdelen te produceren tegen concurrerende prijzen, in Europa. Geautomatiseerd lasersnijden is goedkoper en sneller dan 3D printen en frezen, en vaak flexibeler dan spuitgieten.

Daardoor hoeven engineering- en designbedrijven hun heil niet te zoeken bij productiebedrijven in lagelonenlanden, met alle moeilijkheden van dien. Ook is het niet nodig om in grote volumes te bestellen, wanneer ze iets customs nodig hebben. Je kunt eenvoudigweg met kleine volumes beginnen en je productie daarna naar wens eenvoudig opschalen.

Zo krijg je de ontwerpvrijheid en innovatiekracht die normaal alleen in grotere, gevestigde ondernemingen mogelijk is, mét de flexibiliteit en efficiëntie van een startup.

Creativiteit

Creativiteit staat centraal bij Snijlab. Wij vinden het belangrijk dat engineers en ontwerpers hun volle creatieve potentie kunnen benutten zonder te worden gehinderd door schaalproblemen. Bij Snijlab hebben zij de vrijheid om naar wens modellen en prototypes te laten lasersnijden, maar ook om op te schalen naar grotere oplages wanneer dat opportuun is. Zo wordt er niet overgeproduceerd en worden overschotten voorkomen.

Milieubewust

Last but not least vinden we het erg belangrijk om milieubewust te handelen. We maken er elke dag een punt van onze footprint zo beperkt mogelijk te maken. We onderzoeken voor alle materialen die we gebruiken wat hun milieu impact is.

We weten hoe het einde van hun levensduur eruit ziet, hoe de materialen gerecycled kunnen worden. We delen deze kennis expliciet met onze klanten, zodat zij dit kunnen meewegen in hun keuzes. Het dak van onze fabriek ligt vol met zonnepanelen die onze machines van stroom voorzien. Bij inkoop streven we naar zo kort mogelijke transportroutes.

We scheiden de afvalstromen van onze materialen. Onze wens is om elke materiaalsoort apart te kunnen laten recyclen en we werken actief aan het ontwikkelen van deze mogelijkheden. Ons hout komt uit duurzaam beheerde bossen. We zijn zelf FSC gecertificeerd om, waar mogelijk, de Chain of Custody in stand te houden.

We bieden al acrylaten aan die volledig gerecycled zijn.

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in lasersnijden en wil je gedetailleerder weten wat Snijlab voor je kan betekenen? Je kunt direct beginnen of neem contact op.

Volgende lezen

Nieuw: zwart MDF in 6 mm dik - Snijlab
Waar moet je op letten bij het kiezen van je partner in lasersnijden? - Snijlab

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.