Info

Wat kost lasersnijden?

Wat kost lasersnijden? - Snijlab

Kosten berekenen van lasersnijden is een complex verhaal. Er zijn veel zaken die van invloed zijn op de hoogte van de kosten van lasersnijden. Daarom zie je vaak dat er geen prijzen online te vinden zijn bij lasersnijbedrijven. De prijs wordt altijd speciaal voor jou berekend. 

Wij wilden een zo eerlijk mogelijke prijs hanteren en niet zelf hoeven te rekenen. Daarom hebben we snijlab.nl gemaakt waar je je tekening kan uploaden en er automatisch een prijs berekend wordt.

In dit artikel lichten we toe welke zaken van invloed zijn op de kosten van lasersnijden. Ook bekijken we wat de kosten van lasersnijden zijn in vergelijking met andere productiemethoden. 

Wat bepaalt de kosten van lasersnijden? 

Eenvoud/complexiteit van het ontwerp

Over het algemeen geldt: hoe simpeler je ontwerp, hoe sneller het te maken is. Dit komt doordat je betaalt voor de 'snijlengte', dus hoe lang de lijn is die gesneden (of gegraveerd) wordt. Aan de hand hiervan berekenen wij hoeveel stroom het maken van je order verbruikt, wat mede de productiekosten bepaalt.

Materiaal

Materiaalkeuze speelt een rol in de productietijd. Dikke zware materialen kosten immers meer tijd om te snijden dan dunnere. Bij hele kleine ontwerpen is dit vaak minder relevant, omdat opstarttijd daar een grotere rol speelt.

Productietijd

Omdat elk onderdeel maatwerk is, verschilt de productietijd voor elk onderdeel. 

Opstartkosten

Opstartkosten spelen ook een rol. Het is belangrijk dat je tekening goed wordt gecontroleerd zodat je zeker bent dat de productie goed gaat en er geen materiaal verspild wordt. Na productie moet je werk goed gecontroleerd worden. Bijvoorbeeld op foutjes in het materiaal, of de gravures goed van contrast zijn, etc. Dit maakt dat de productie van een enkelstuk van een uniek onderdeel relatief duur is.

Voorbeelden

Een enkelstuk van een uniek onderdeel kun je al voor €25 in huis hebben, een grote verzamelplaat van een kostbaar materiaal kan boven de €100 uitkomen en een klein onderdeel in een serie kun je bijvoorbeeld voor slechts €0,10 laten lasersnijden.

Vergeleken met andere technieken

In ons artikel Lasersnijden in grotere volumes vergeleken we al verschillende productietechnieken voor wat betreft time to market, vormvrijheid, geschiktheid voor het maken van prototypes en geschiktheid voor het produceren van grotere volumes.

Qua kosten zijn er uiteraard ook verschillen tussen de verschillende productiemethoden. 

We gaan er in deze vergelijking vanuit dat je iets naar eigen ontwerp wilt laten maken uit hout of kunststof. Gebruik je hout? Dan zijn frezen en lasersnijden de enige opties, 3D printen en spuitgieten van hout is niet mogelijk.

3D printen

3D printen is voor enkelstuks van kleine (<10cm) objecten soms goedkoper, doordat de opstartkosten laag zijn. Wil je meer dan één stuks, dan wordt de prijs van 3D printen per stuk meestal niet veel goedkoper. Een groot deel van de kosten zit namelijk in de productietijd en die wordt niet minder. 

3D printen wordt snel duur voor grotere ontwerpen, als gevolg van de lange productietijd. Lasersnijden en frezen zijn dan geschikter.

CNC Frezen

Frezen kent nog wat hogere opstartkosten dan lasersnijden. Ook duurt de bewerking langer. Maar het heeft wel voordelen bij grote formaten. Zo levert het mooie randen op en het geeft de mogelijkheid om pockets (verdiepingen) te maken.

Spuitgieten

Bij spuitgieten is de matrijs (de holle gietvorm) in de meeste gevallen de grootste investeringspost. Het ontwerp en de complexiteit van het onderdeel bepalen de kosten van de matrijs, die al gauw in de duizenden euro’s lopen.

Snijlab lasersnijden

Bij lasersnijden gaat de productie zelf veel sneller maar er zijn wat meer opstartkosten dan bij 3D printen.  Dat betekent dat de prijs snel omlaag gaat bij grotere volumes.

Een enkelstuk van een uniek onderdeel kun je al voor €25 in huis hebben, een grote verzamelplaat van een kostbaar materiaal kan boven de €100 uitkomen en een klein onderdeel in een serie kun je bijvoorbeeld voor slechts €0,10 laten lasersnijden.

Kortom er zijn een paar domeinen waar lasersnijden de andere technieken altijd verslaat in prijs

  • Middelgrote (tot 1m) ontwerpen in hout en kunststof

  • Kleine (<20cm) objecten in hout en kunststof in serie

 

Zo houd je de kosten van lasersnijden laag

Materiaalkeuze

Maak je een prototype? Kies dan een voordelig materiaal zoals golfkarton of MDF. Ook producten kunnen vaak uit deze materialen gemaakt worden.

Heb je hout nodig? Kies dan voor dunne materialen <6 mm voor Berken multiplex. Dit is mechanisch sterk en relatief snel te verwerken. Voor een dikker product kan Populieren multiplex voordeliger zijn. Dit hangt af van je ontwerp, dus check het online. 

Niet te veel verschillende materialen

Voor elke volgende tekening van hetzelfde materiaal krijg je korting. Veel van de opstartkosten zijn immers al gemaakt. Dat scheelt weer.  Dus kies waar mogelijk hetzelfde materiaal voor al je onderdelen.

Slim ontwerp

Teken geen onnodige snijlijnen. Kijk waar je onderdelen aan elkaar kunt laten grenzen zodat ze door één lijn gescheiden worden in plaats van twee.

Kies een voordelige levertijd

Kies een langere levertijd als je wat langer kunt wachten. Hierdoor is er meer tijd om je order te verwerken, wat produceren voordeliger maakt.

Meer stuks = minder kosten

Het eerste exemplaar is altijd het duurst. Kies een grotere oplage, dan verdeel je de opstartkosten over meer producten.

Veel verschillende onderdelen? 

Voeg ze samen in één tekening. Dat scheelt in opstartkosten.

Extra services zonder extra kosten

  • Een engineer controleert je tekening vóórdat die in productie gaat

  • Minimale rookaanslag en schaduwranden op je onderdelen

  • Kwaliteitscontrole zodat 99+% goed aankomt (dat meten we continu)

  • Jouw onderdeelnummers duidelijk vermeld bij de levering voor snelle ingebruikname

  • Gratis ontwerp-consult via video call

  • Gratis advies over materiaalkeuze

Wil jij weten wat het produceren van jouw ontwerp door middel van lasersnijden bij Snijlab kost? Vraag dan een online offerte aan of bestel direct.

Volgende lezen

Duurzame design verlichting - Snijlab
Gravure invullen met inkt - Snijlab

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.