Klantcases

De creatie van een lasergesneden muziekinstrument waaraan eindeloos gesleuteld kan worden

De creatie van een lasergesneden muziekinstrument waaraan eindeloos gesleuteld kan worden - Snijlab

Hoe Snijlab meebouwt aan het snaarinstrument ‘Nerdy Gurdy’ en de productie ervan flexibel en betaalbaar houdt met lasersnijden

Ingenieur Jaap Brand ontwikkelde een prototype voor zijn zelfbedachte ‘Nerdy Gurdy’, gebaseerd op een bestaand snaarinstrument genaamd de hurdy-gurdy of draailier. Na vier jaar voorwerk produceert Brand samen bij Snijlab zijn eerste lasergesneden prototype, inmiddels uitgegroeid tot een groot succes.
Uitdaging

De houten, handgemaakte instrumenten zijn erg kostbaar. Brand wil met digitale technieken een betaalbare versie op de markt brengen. Ook van hout gemaakt en met een vergelijkbare geluidskwaliteit als een traditionele hurdy-gurdy.

Oplossing

Brand is in het dagelijks leven werkzaam als werktuigbouwkundige en daardoor ervaren met het maken van industriële ontwerpen. Een heel andere tak van sport, maar hij heeft hierdoor wel de benodigde skills. Met advies van instrumentbouwers en muzikanten, ontwerpt hij een bouwpakket dat voor consumenten eenvoudig in elkaar te zetten is.

:
Uitdaging

Brand staat aan het begin van een uitdagende zoektocht. De draailier moet goed klinken, het bouwpakket moet simpel blijven en er is veel overleg met externe partijen om het ontwerp te finetunen. Dit kan een kostbaar proces worden, met veel prototypes en aanpassingen.

Oplossing

Brand kiest voor digitale productietechnieken, die hem tijd en geld besparen. Lasersnijden en 3D-printen geven hem de vrijheid om ongelimiteerd te experimenteren en te sleutelen. Na elke verbetering komt er een snelle aanpassing in de digitale tekening, en vervolgens een nieuw lasergesneden prototype. Zou hij de prototypes bijvoorbeeld zelf zagen, dan zou dat zoveel meer tijd kosten en het resultaat zou minder gedetailleerd zijn.

Uitdaging

Na vier jaar heeft Brand eindelijk een goed prototype, genaamd de ‘Nerdy Gurdy’. Wat de productie betreft wil hij rustig starten. Er is immers nog geen garantie dat het instrument direct een succes is. Beginnen met een kleine oplage is veilig, maar bij veel gangbare productietechnieken is dat erg onvoordelig.

Oplossing

Brand bestelt twintig bouwpakketten per keer. Op die manier blijft het investeringsrisico zo laag mogelijk. Naar gelang het succes, kan Brand steeds grotere orders plaatsen.

Uitdaging

De Nerdy Gurdy verkoopt steeds beter, wat op zich positief is. De productie van het instrument is nog steeds kleinschalig, maar wordt door de toenemende vraag toch meer seriewerk. Het ligt daarom voor de hand om over te stappen op een lasersnijder met een grotere capaciteit, maar het ontwerp is hiervoor nog niet geschikt.

Oplossing

Snijlab adviseert Brand om zijn tekeningen anders in te delen zodat ze in AutoSPOT passen. Dit is een geautomatiseerde lasersnijder, geschikt voor seriewerk.. Deze overstap heeft meer voordelen: de kostprijs gaat omlaag en de kwaliteit van het eindproduct is beter. De Autospot laat geen rookaanslag achter op het hout, wat bij traditionele machines wel het geval is. Hierdoor hoeft de aanslag er niet handmatig afgeschuurd te worden, wat weer tijd bespaart.

Uitdaging

In de overgang naar de Autospot wordt gelijk een nieuw vraagstuk behandeld. Hoe kan het ontwerp nog gebruiksvriendelijker gemaakt worden? Een consument kan het instrument kant-en-klaar bestellen, maar ook als bouwpakket. In elkaar zetten moet simpel zijn.

Oplossing

Er worden ‘tabjes’ toegevoegd aan het ontwerp. Tabjes zijn kleine onderbrekingen in de snijlijn. Visueel geeft dit het typische karakter van een bouwpakket, maar het vergroot ook het gebruiksgemak. Door zorgvuldig geplaatste tabjes blijven de onderdelen in de plaat hangen, en ze kunnen makkelijk uitgedrukt worden.

Het ontwerp van Nerdy Gurdy is open source en gelicenceerd als CC BY-NC 4.0. De werktekeningen staan op de online makers-community Thingiverse.

Het snaarinstrument blijft evolueren. Sinds het eerste model zijn er al diverse nieuwe versies uitgekomen. Je kunt de Nerdy Gurdy kant-en-klaar of als bouwpakket bestellen: www.nerdygurdy.nl.

Blog posts

Alle blogs
POM (Delrin) vs PA6 (Nylon): Technische kunststoffen vergeleken

POM (Delrin) vs PA6 (Nylon): Technische kunststoffen vergeleken

POM en Nylon (PA6) lijken erg op elkaar en zijn beide te lasersnijden. Waarom houden we POM wel op voorraad en PA6 niet?

InfoDe oppervlakken van plastics uitgelegd: Glans, Mat, Structuur & technisch

De oppervlakken van plastics uitgelegd: Glans, Mat, Structuur & technisch

Onze verschillende kunststoffen hebben verschillende oppervlakken. Leer de verschillen kennen, zodat jouw lasergesneden kunststof er ook met gebruik goed uit blijft zien.

Samplekettingen: nieuw en toch ook weer niet

Samplekettingen: nieuw en toch ook weer niet

Vanaf nu kan je samplekettingen bestellen bij Snijlab. De samples kende je misschien al, maar dat je ze kunt bestellen in een ketting is nieuw.