Info

Welke folies kan je lasersnijden?

Welke folies kan je lasersnijden?

Heb je een stencil nodig? Een isolatievel? Een afdichting of beschermkap? Of een flexibele lampenkap? Kortom, een folie, gesneden volgens je eigen ontwerp? In deze blog lees je welke folies je kan laten lasersnijden en welke geschikt zijn voor jouw toepassing.

Wat is een folie?

We hebben het hier over dunne kunststoffen (100 micron tot ca. 1mm) en andere "nonmetals" die je makkelijk kunt buigen en soms vouwen zonder dat ze breken. De flexibiliteit verschilt per materiaal maar hangt vooral af van de dikte. Hoe dunner een materiaal, hoe makkelijker je het kunt buigen. Daarom kun je stijve materialen zoals acrylaat, zolang ze heel dun zijn, soms ook als folie beschouwen.

Waarom zou je folie lasersnijden?

Met lasersnijden kun je kleine details en complexe vormen laten snijden in folies. De opstartkosten zijn laag zodat het ook interessant is voor prototyping en eenmalige projecten. De snedebreedte van de laser is ca. 0.1mm zodat je scherpe hoeken kunt maken. Omdat lasersnijden een contactloze techniek is wordt er geen kracht uitgeoefend op de folie tijdens het snijden. Daardoor blijven ook kleine details van je ontwerp intact. Ten slotte is er een minimale "heat affected zone" (het stuk langs de rand waar het materiaal beïnvloed is door de laser). Dat wil zeggen dat de randen netjes en sterk blijven. Al met al is het daardoor prima mogelijk om details in de ordegrootte van 1mm en soms minder te maken. 

Een folie lasersnijden volgens jouw ontwerp is heel eenvoudig. Met je digitale ontwerp kun je bij ons in een paar klikken een prijs opvragen en, indien gewenst, online bestellen. Je hoeft dus nooit te wachten op een offerte en je kan snel zien wat ontwerpaanpassingen met de prijs doen. Ben je klaar om te bestellen dan kun je dat zelf online regelen.

Wat kost het om een folie te laten lasersnijden?

TLDR; vanaf ca. €20 heb je een custom lasergesneden folie in huis. In oplage kan de prijs zakken tot €0,05 per onderdeel.

De prijs voor lasersnijden bestaat uit:

  • Prijs per m² materiaal - Meestal zijn de materiaalkosten maar een kleine factor van de prijs. Materiaalkosten worden wél belangrijk als je ontwerp groot is (>200x200mm) of als het om seriewerk gaat.
  • Bewerkingskosten - De kosten van het daadwerkelijke laseren zijn vooral afhankelijk van de totale lengte snijlijnen. Bij seriewerk of complexe ontwerpen (bv. een stencil met een groot gatenpatroon) kan dit de belangrijkste factor in de prijs zijn. 
  • Opstartkosten - deze liggen tussen de €10 en €20 afhankelijk van het materiaal. Bij enkelstuks en prototyping is dit vaak de grootste factor in de totale prijs. Het loont daarom om meerdere testjes of ontwerpen in één opdracht te plaatsen.
  • Verzendkosten - vanaf € 6,50 binnen Nederland.

De beste manier om achter de prijs voor jou ontwerp te komen is om een (mockup) tekening te uploaden. Je ziet dan direct de prijs en je kunt ook materialen vergelijken. Uploaden is gratis en je zit nergens aan vast.

In de regel komen enkelstuks, prototypes en kleine projecten van lasergesneden folies daarmee uit op €20-50 afhankelijk van de afmeting.

In serie lopen de prijzen uiteen, maar kleine folie-onderdelen kun je al (in oplage van enkele honderden of duizenden stuks) voor €0,05 bestellen.

Dat maakt lasersnijden van folies ideaal voor projecten, onderzoek en prototypes. En ook voor producten die vaak aangepast worden, want bij lasersnijden zit je niet vast aan een mal of matrijs.

Folies lasersnijden in serie

Bij grotere oplage of seriewerk komt meer kijken dan bij een prototype. Alles moet immers kloppen en blijven kloppen; toleranties, kwaliteit van de afwerking, maar vaak ook verpakking en het leverschema.

Wij zien dat steeds meer klanten met een productievraag er voor kiezen om seriewerk in kleinere hoeveelheden te produceren, en liefst dichtbij, in tegenstelling tot massaproductie in lagelonenlanden. Enerzijds wordt dit mogelijk door steeds goedkoper wordende digitale productietechnieken zoals lasersnijden en 3d-printen. Anderzijds biedt het voordelen omdat je als afnemer minder risico loopt, makkelijker tussen fabrikanten kan wisselen, en vaker aanpassingen in je ontwerp kunt doen. 

Om kwaliteit en consistentie van lasersnijden in serie verder te vergroten hebben wij een speciale productielijn voor seriewerk ontwikkeld. Hierdoor kunnen we nog hogere kwaliteit bieden tegen lage kosten.

Wanneer kan je beter stansen?

Stansen is een techniek waarbij een stansmal wordt gebruikt om materialen te snijden en soms ook te vormen.

Om te stansen moet eerst een stansmal gemaakt worden. Dat zorgt voor eenmalig hoge opstartkosten. Ook kun je niet zo kleine details maken met stansen. 

Een groot voordeel van stansen is dat, als de mal eenmaal is betaald, de kosten per onderdeel erg laag zijn. Dit maakt het uitermate geschikt voor massaproductie. Stansen is daarom de beste keuze voor projecten met zeer grote oplagen. Maar ook wanneer er bijvoorbeeld materialen nodig zijn die giftige componenten bevatten zoals pvc, en bij thermoharders zoals polycarbonaat die niet goed of veilig lasergesneden kunnen worden.

Kortom, stansen is vooral een goede optie voor uitontwikkelde ontwerpen in grote oplage.

Waar gebruik je lasergesneden folies voor?

Folies worden door onze klanten gebruikt in engineering, productontwerp, en opvallend veel in de hernieuwbare energiesector. Maar ook in creatieve projecten, hobby en educatie kun je veel met folies. In de industrie worden folies bijvoorbeeld ingezet als cell separator, waarmee ze fungeren als isolatielaag tussen cellen in batterijsystemen om kortsluiting te voorkomen. Of ze worden ze gebruikt voor het maken van afdichtingen en pakkingen, die zorgen voor een luchtdichte afsluiting of opvulling van ruimtes in verschillende mechanische en industriële toepassingen. 

Er zijn ook veel folies waar je goed stencils mee kan maken. Gelaserde stencils kunnen enorm gedetailleerd en complex zijn.

Membranen uit kunststoffolies worden gebruikt voor filtratie, scheiding en bescherming van verschillende materialen en systemen. Daarnaast dienen folies als beschermlagen in apparaten, waar ze de gevoelige componenten beschermen tegen schade en invloeden van buitenaf.

Tot slot worden onderstaande materialen ook toegepast als beschermkappen en raampjes, waar ze dienen als transparante en beschermende lagen voor verschillende producten en systemen. 

Welke folies zijn er en wat zijn de verschillen?

Acetaatfolie

Een dunne, sterke en transparante folie met goede isolerende eigenschappen.

Deze folie hebben we in 100, 250 en 500 micron dikte waarmee het de dunste folie is die je kunt laten lasersnijden. Door de kleine diktetolerantie leent deze folie zich bijvoorbeeld om ruimtes op te vullen. Maar ook als beschermlaag en als isolatievel. De lasersnede is netjes en er is weinig smeltvorming langs de rand. Daardoor zijn zeer kleine details in de ordegrootte van 1mm mogelijk. Je kunt dit materiaal daardoor ook prima gebruiken voor gedetailleerde stencils.

Polypropyleenfolie

Dit is een flexibele en taaie kunststof die makkelijk gebogen kan worden. Het heeft aan één kant een structuur op het oppervlak waardoor het krasbestendig is (krassen zie je niet door de textuur). Daardoor is lasergesneden polypropeenfolie ideaal voor producten die vaak aangeraakt en gezien worden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als frontplaat voor apparaten, installaties in de publieke ruimte, maar ook wel als tussenlaag isolatielaag in apparaten. PP is relatief voordelig.

De snijranden kunnen een kleine smeltrand hebben van 0.1-0.2mm. Wil je het helemaal zonder smeltrand hebben dan kies je voor lasersnijden met beschermfolie. Laat je het snijden zonder beschermfolie dan kun je eventuele laservlekjes makkelijk wegvegen met een vochtige doek.

PP-folie is beschikbaar in wit en zwart op 0.8 en 1.2mm dikte.

PETG- of polyesterfolie

Polyester is doorzichtig en slagvast. Het is ook voordelig, sterk en flexibel. De vensters van onze spatschermen zijn bijvoorbeeld gemaakt van polyester. In de maquettebouw wordt het wel gebruikt voor vensters, hoewel precisieacrylaat daar eigenlijk een betere keuze voor is. Gelaserd polyester wordt standaard geleverd met beschermfolie aan twee zijden. Je kunt er redelijk kleine details in maken, maar te dunne stukken kunnen krom trekken bij het snijden. Als je polyester vouwt langs een liniaal (aka "koud vormen") dan blijft dan in positie staan. Daarmee kun je dus makkelijk 3D vormen maken. Een nadeel van polyester is dat het relatief zacht en daarmee krasgevoelig is.

Polystyreen

Dun polystyreen is flexibel en zacht. Het heeft een mat oppervlak. Het is prima met de hand na te snijden en makkelijk te lijmen. Dat maakt het geschikt voor modelbouw en maquettewerk.

Een nadeel is dat het wat minder sterk is en dat vlekken lastig te verwijderen zijn.

POM

POM. In één woord; Sterk. POM is een hoogwaardige kunststof en een van onze bestsellers. Het kan worden beschouwd als flexibel, maar het is aanzienlijk stijver (minder buigzaam) dan bijvoorbeeld polypropeen. Het oppervlak is glad en voelt enigszins wasachtig aan. Met uitstekende glij-eigenschappen en slijtvastheid is POM een oplossing voor veel mechanische toepassingen. Het is wel een duurdere optie dan bijvoorbeeld pp. Het is lastig om POM te lijmen (maar dubbelzijdig klevende folie werkt wel). Snijden met een stanleymes is ook niet mogelijk.

Precisieacrylaat

Eigenlijk valt precisieacrylaat niet onder de categorie folies, maar het is een uitstekende keuze als je een superglad oppervlak, kleine details en een doorzichtig materiaal nodig hebt. In vergelijking met PETG kun je veel kleinere details maken in precisieacrylaat. Daten of sleuven van een millimeter of kleiner zijn perfect mogelijk. Het is kristalhelder, UV-bestendig en wordt het geleverd met beschermfolie aan beide kanten. Echter, wees voorzichtig, want acrylaat is breekbaar, vooral bij kleine details. Het kan ook gemakkelijk krassen, dus behandeling met zorg is vereist. De diktetolerantie van precisieacrylaat is beter dan die van regulier acrylaat.

Laserboard

Als laatste willen we nog een bijzonder materiaal benoemen: Laserboard. Het is een composietmateriaal van papier gedrenkt in hars. Daardoor is het waterbestendig, sterk en flexibel. Wat laserboard onderscheidt van kunststoffen, is dat het niet vervormt of smelt bij verhitting. Dit betekent dat je zelfs de allerkleinste details (zoals gatenroosters met slechts enkele tienden van millimeters tussenruimte) kunt lasersnijden in laserboard, zonder dat het vervormt door de warmte. Het oppervlak heeft een licht vezelige structuur.

Dubbelzijdig klevende folie

 

 

Deze folie kun je optioneel laten aanbrengen op je lasersnijwerk om het zelfklevend te maken. Maar wist je dat je het ook los kunt laten laseren?

Het is een zeer dunne, semi-transparante plasticfolie met hoge plakkracht. Je ontvangt het vlak, met een papieren beschermlaag aan beide kanten. Zo kan je het makkelijk op je eigen producten of onderdelen aanbrengen.

 

Wellicht ook interessant:

Siliconen lasersnijden

PE schuim lasersnijden

Neopreen lasersnijden

Pakkingpapier lasersnijden

 

 Toch een andere folie lasersnijden?

Wij hebben veel ervaring met folies lasersnijden en kunnen in sommige gevallen specialistische folies voor je bestellen, of je kunt ze zelf aanleveren om te laten lasersnijden. Neem in dat geval contact op. Een paar voorbeelden zijn:

  • 3M folie lasersnijden
  • Folie van Mylar lasersnijden
  • Andere kleuren en diktes PP folie lasersnijden
  • Folie van Polycarbonaat lasersnijden
  • Folie van polyamide lasersnijden

 Heb je vragen of wil je overleggen wat de beste keuze is voor jou toepassing? Neem contact op en wij helpen je graag!

 

Volgende lezen

Materialen voor Prototyping

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.