Info

Lasersnijden in grotere volumes

Lasersnijden in grotere volumes - Snijlab

Wanneer je op zoek bent naar het laten produceren van onderdelen in grote volumes, denk je wellicht niet direct aan lasersnijden. Lasersnijden wordt veelal gezien als een manier om gemakkelijk prototypes te kunnen produceren of kleine volumes te maken. Dat lasersnijden in grotere volumes ook prima kan, is niet bij iedereen bekend. In dit artikel vertellen we je de ins en outs van lasersnijden in grotere volumes en wat de voordelen ervan zijn.

Laten we eerst de terminologie verduidelijken. Met ‘grotere volumes’ bedoelen wij enkele honderden tot honderdduizenden exemplaren, afhankelijk van de afmetingen. In vergelijking met waar lasersnijden veelal voor wordt ingezet, is dit een vorm van massaproductie.

Hier staat tegenover dat in de gevestigde wereld van massaproductie (bijvoorbeeld door middel van spuitgieten) deze aantallen van honderden tot honderdduizenden stuks tot de categorie ‘low volume’ behoren.

Dus hoe noemen we het? ‘Low volume’ of grotere volumes?

We zullen het in dit artikel hebben over lasersnijden in grotere volumes, omdat het voor lasersnijden bijzonder is dat we in volumes van honderden tot honderdduizenden kunnen produceren.

Grotere volumes 

Het is uniek aan het lasersnijden bij Snijlab dat wij grotere volumes produceren. Hiervoor hebben wij zelf een speciale lasersnijder ontwikkeld, autoSPOT. Met deze lasersnijder hoeven de platen materiaal niet meer handmatig in de machine te worden gelegd, maar wordt dit automatisch gedaan. Op deze manier is lasersnijden uitermate geschikt voor het produceren van grotere volumes van onderdelen waarbij precisie en nauwkeurigheid van groot belang zijn.

Waarom wij zo enthousiast zijn over lasersnijden in grotere volumes

Niet langer een handmatig proces 

Bij een eenvoudige lasersnijmachine moet het te snijden materiaal handmatig (plaat voor plaat) worden ingeladen. Wij stoorden ons zo aan deze beperking dat we een nieuwe machine ontwikkelden: autoSPOT.

‘Schoon snijden zonder repetitief handwerk.’ Dat was het doel dat we voor ogen hadden tijdens de ontwikkeling van deze geautomatiseerde lasersnijder.

AutoSPOT is zeer geschikt voor productie in grotere volumes en levert de hoogste kwaliteit en snelheid van onze machines.

 

 

De kenmerken van autoSPOT op een rijtje: 

  • 175W laservermogen

  • 3x Lineaire motoren voor hoge nauwkeurigheid

  • Bewerkingsgebied: 620x420 mm

  • Materialen: kunststof en houten plaatmateriaal tot 22mm.

  • Bewerkingen: snijden + graveren

Capaciteit 

Doordat autoSPOT niet handmatig van materiaal hoeft te worden voorzien, kan de machine onbeheerd werken. Hierdoor kunnen we 24 uur per dag produceren en is capaciteit niet snel een probleem.

Geen aanslag meer 

Lelijke bruine of zwarte aanslag op lasergesneden onderdelen; een veel voorkomend probleem en mogelijk een showstopper wanneer je in grotere volumes wilt produceren. Een prototype van jouw onderdeel maak je nog wel even snel met de hand schoon, maar dat is met grotere volumes natuurlijk niet te doen.

AutoSPOT produceert schone onderdelen. Kunststoffen kunnen daardoor zonder beschermfolie gesneden en geleverd geworden. Die folie hoeft dus later ook niet van de (duizenden) onderdelen (dubbelzijdig) verwijderd te worden. En hout hoeft niet meer schoongeschuurd te worden. Dat rook- en vlekvrij snijden scheelt enorm veel tijd en ergernis bij de afwerking en maakt hét verschil waardoor lasersnijden bij Snijlab mogelijkheden biedt die andere spelers in de markt niet bieden.

Lasersnijden in grotere volumes in vergelijking met andere technieken 

Vormvrijheid 

Hoewel 3D printen natuurlijk de kroon spant qua vormvrijheid, zijn onderdelen vaak ook prima te ontwerpen voor lasersnijden. Bovendien heb je dan de beschikking over vele high-strength kunststoffen, decoratieve materialen en hout..

Geschikt voor prototypen - snelle time to market 

Hoe veel rondes kan jij prototypen in één week? Want laten we eerlijk zijn; hoe vaak is een ontwerp de eerste keer goed? Meestal heb je wel een paar verbeterrondes nodig. De snelheid waarmee je die doorloopt bepaalt je time to market. Met 3D printing kun je al veel sneller gaan dan vroeger, maar besteed je het uit dan wacht je toch vaak een week of meer op je levering. Met lasersnijden kun je de volgende dag je prototype in huis hebben en dus heel snel schakelen.

Dit is met name een voordeel ten opzichte van spuitgieten. Spuitgieten is zeer geschikt voor echt grote volumes, maar omdat er dure mallen voor nodig zijn is het maken van prototypes of kleine volumes kostbaar.

Geschikt voor grotere volumes 

Conventioneel lasersnijden is goed in de bovengenoemde drie aspecten, maar niet in het produceren van grotere volumes (vanwege het handmatige karakter van conventioneel lasersnijden). Lasersnijden bij Snijlab is dat wel.

 

time to market

vormvrijheid

geschikt voor prototypen

geschikt voor grotere volumes

3D printen

☆☆☆

☆☆☆☆☆

☆☆☆☆

spuitgieten

☆☆☆☆

☆☆☆☆☆

conventioneel lasersnijden

☆☆☆☆☆

☆☆☆

☆☆☆☆☆

Snijlab lasersnijden

★★★★★

★★★

★★★★★

★★★★

Ons lasersnijproces scoort over de hele linie goed en is daarmee een alleskunner.

Het is je inmiddels duidelijk geworden dat lasersnijden met autoSPOT een zeer geschikte manier is om grotere volumes te produceren. Het heeft vele voordelen en nauwelijks nadelen.

In deze case study lees je hoe Alphatron Medical verschillende onderdelen in grotere volumes liet maken voor hun mobiele zorgstation “AMiS-PRO”.

Wil jij honderden tot honderdduizenden exemplaren van jouw ontwerp laten maken, klop dan bij ons aan. Je kunt direct beginnen of neem contact op.

Volgende lezen

Welk hout kies ik? - Snijlab
Precisiebewerkingen - Snijlab

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.