Tutorials

Gravure invullen met inkt

Gravure invullen met inkt - Snijlab

Naast objecten uitsnijden is het ook mogelijk om lijnen of vlakken te graveren. Deze techniek wordt vaak gebruikt voor het aangeven van stuknummers, illustraties, teksten en plattegronden of texturen in maquettes. Door de gravure met inkt in te vullen kun je een groter contrast maken, of simpelweg alle lijnen inkleuren. Het invullen zal in deze tutorial stap voor stap worden uitgelegd.

Lasergravure invullen met inkt

Aan de slag 

Er zijn twee verschillende types gravures: lijngravures en vlakgravures. Beide kunnen met deze techniek worden ingevuld. Voorbeelden en een gedetailleerde uitleg over wat graveren is kun je hier vinden.

Om een gravure te laten maken, moet je eerst zorgen dat de snijtekening goed is voorbereid. Lijngravures worden in de tekening eenvoudigweg aangegeven als lijnen met de juiste kleur en laag. Zie voor de conventies onze tekenregels. Teksten zijn in de meeste tekenprogramma's speciale objecten en moeten eerst via 'create outlines' of 'explode' omgezet worden naar lijnen. Daarnaast bestaan er diverse 'single line fonts' zoals 'Machine Tool Gothic' die speciaal bedoelt zijn voor lijngravures.

Een aantal punten om extra op te letten bij het maken van een tekening met gravures:

Stroke: gebruik dunne lijnen (0.2mm of hairline).
Geen vullingen: verwijder vlakvullingen (fills) en hatches. Teken voor vlakgravures de omtrek van het vlak dat je gegraveerd wilt hebben. Zorg dat de omtreklijnen sluiten.
Explode tekst: maak outlines (strokes) van teksten (commando 'explode' in CAD programma’s en 'create outlines' in illustrator).
De kleur van de objecten zelf (illustrator), en de laagnaam waar de objecten in zitten (rhino, autocad etc.) bepalen de uiteindelijke bewerking.

Benodigdheden inkleuren acrylaat:

 • acrylaat met gravure
 • edding 750 paint-marker
 • aceton
 • mirco-vezel doekje

Benodigdheden inkleuren solid surface:

 • solid surface met gravure
 • edding 750 paint-marker
 • schuurpapier korrel 400
 • schuurmachine of schuurblokje

Materiaalsoorten 

Het materiaal dat je kiest bepaald met grote in hoe het eindproduct eruit komt te zien. Voor het invullen met paint-markers zijn kunststoffen het meest geschikt. Het mooiste resultaat wordt behaald met acrylaat of solid surface.

Voor deze tutorial zijn de volgende materialen gebruikt:

 1. acrylaat zwart
 2. acrylaat wit
 3. solid surface wit
 4. acrylaat translucent mat kleurloos
 5. acrylaat transparant kleurloos

tutorial snijlab gravure invullen met inkt

Invullen 

Na ontvangst van je snijwerk bevatten de meeste kunststoffen nog beschermfolie. Verwijder deze voordat je aan de slag gaat.

Zorg dat de gravure stofvrij is, door met een micro-vezel doekje over het oppervlakte heen te wrijven.

Kleur de gravure helemaal in met paint-marker, zorg hierbij dat het tot onderin de lijnen komt. Wees niet bang om buiten de lijnen te kleuren, alles wat ernaast komt wordt later weer verwijderd.

Laat de paint-marker minstens 10 minuten drogen bij het gebruik van acrylaat. Als je met solid surface werkt minstens 30 minuten laten drogen.

lasergravure invullen met inkt

Acrylaat schoonmaken 

Bevochtig een deel van het micro-vezel doekje met aceton. Wrijf hier mee over het oppervlakte van het acrylaat om de overtollige paint-market weg te halen. Als alle overtollige paint-marker is weggeveegd blijft er vaak een licht gekleurde waas achter op het acrylaat. Deze kun je verwijderen door het proces te herhalen met een schoon stuk van het doekje dat je ook vochtig maakt met aceton.

Als de gravure niet voldoende is ingekleurd kun je deze nogmaals invullen met paint-marker en na tien minuten schoonmaken met aceton. Het is beter om meerdere dunne lagen aan te brengen dan 1 hele dikke laag.

Let op: acrylaat mat zwart kan niet worden schoongemaakt met aceton!
Voor het invullen van gravures wordt het gebruik van mat zwart acrylaat afgeraden.

lasergravure invullen met inkt

Solid surface schoonmaken 

Controleer of de paint-marker op het solid surface volledig droog is. Als dit niet zo is zal het stof dat bij het schuren ontstaat blijven plakken.

Schuur gelijkmatig het volledige oppervlakte met de gravure. Let hierbij op dat je vlak schuurt en niet te diep gaat, zodat de gravure niet plaatselijk wordt weggeschuurd. Dit kan machinaal, maar handmatig schuren werkt ook goed.

Verwijder het schuurstof door met perslucht het oppervlakte schoon te spuiten. Ben je niet in de gelegenheid om het schoon te spuiten met perslucht, dan kan je het ook schoon wrijven met een schone microvezel doek.

gravure schuren

Eindresultaat 

Het invullen van de gravure is nu klaar. Edding 750 paint-marker is waterbestendig en heeft geen verdere afwerking nodig. Naast wit, zwart en rood zijn er nog vele andere kleuren paint-markers verkrijgbaar.

lasergravures ingevuld met inkt
close up van een lasergravure die met inkt ingevuld is

 

Volgende lezen

Wat kost lasersnijden? - Snijlab
Onderdelen nesten - Snijlab

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.