Nieuws

Niew materiaal: XT-acrylaat

Niew materiaal: XT-acrylaat - Snijlab

Er is een nieuwe soort acrylaat toegevoegd aan ons assortiment: geëxtrudeerd of ook wel bekend als XT acrylaat. Op het eerste gezicht ziet dit er hetzelfde uit als ons andere doorzichtige acrylaat, maar doordat het op een andere manier gemaakt is vertoont het andere eigenschappen.

 

Het grote voordeel is dat dit materiaal een erg gelijkmatige dikte heeft, voor onderdelen die precies in elkaar moeten passen is dit dus ideaal.

 

Wat is geëxtrudeerd acrylaat?

Geëxtrudeerd acrylaat wordt gemaakt door granulaat te smelten en dit onder hoge druk door een extrusieprofiel te persen. Hierdoor wordt de dikte van een plaat erg consistent, de diktetolerantie is dus erg laag. XT acrylaat is erg precies en geschikt voor onderdelen die weinig marge op de passing hebben.

Maar het extruderen heeft ook als gevolg dat dit materiaal zich slecht laat graveren. Gravures worden niet schoon of duidelijk, en wij raden graveren in XT acrylaat dan ook af.

Ook is de interne spanning van geëxtrudeerd acrylaat hoog, waardoor het zich minder goed laat verspanen of nabewerken.

 

Hoe zit dat dan met het andere acrylaat?

Het andere acrylaat in ons assortiment is gegoten, afgekort wordt dit GS acrylaat genoemd. Gegoten acrylaat heeft een hogere diktetolerantie. Een hogere dikte tolerantie betekent dat de dikte van een plaat meer kan afwijken.

Daarentegen laat GS acrylaat zich goed graveren. Het resultaat van gravures is afhankelijk van de kleur van het materiaal, maar wordt over het algemeen mat en heeft scherpe details.

Ook is gegoten acrylaat spanningsarm, waardoor het zich uitstekend laat verspanen of nabewerken.

Twee kleine lasergesneden vierkantjes (ongeveer 2x2cm) van transparant acrylaat. De linker is van gegoten (GS) acrylaat en de rechter is van geëxtrudeerd (XT) acrylaat. Er is op beiden de letters GS en XT gegraveerd met laser. De gravure van GS is mat wit en hoog contrast, de gravure van XT is minder contrastrijk. Dit laat het verschil in graveerkwaliteit zien tussen deze twee verschillend geproduceerde materialen.

 

Benieuwd wat je met XT acrylaat kunt?

Alphatron Medical gebruikt XT acrylaat om de lades van mobiele zorgstations in te delen. In deze lades worden medicijnen opgeslagen, de voorraad en uitgifte worden beheerd door de computer die bij het zorgstation hoort.

De passing van deze onderdelen is erg nauwkeurig. Doordat ze uit geëxtrudeerd acrylaat worden gemaakt is er aanzienlijk minder product uitval.

Lade indeling van XT acrylaat

Alphatron Medical maakt met lasergesneden onderdelen een product dat de werklast van medisch personeel verlaagd, lees hier hoe ze dat doen…

Volgende lezen

Hoe kan ik goedkoper lasersnijden? - Snijlab
Nieuw materiaal: Pakkingpapier - Snijlab

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.