Info

Joris Kuipers op OBJECT 2023

Joris Kuipers op OBJECT 2023 - Snijlab
Trouwe Snijlab-klant Joris Kuipers gaat exposeren op OBJECT 2023, en voor de gelegenheid hebben we hem een aantal vragen gesteld.

 

Links: BERM wearable, Joris Kuipers. Rechts: in de studio bij Joris Kuipers

“Snijlab verzorgt ondertussen al 6 jaar mijn snijwerk omdat de snij-kwaliteit heel goed is: de machines snijden zo dat er weinig roet aan de zijkanten ontstaat, en weinig aanslag aan de bovenzijde.” - Joris Kuipers

Joris Kuipers is beeldend kunstenaar, zijn sculpturale oeuvre bestaat grotendeels uit explosieve bloemachtige vormen. Met platte abstracte vormen stelt hij indrukwekkende ruimtelijke creaties samen. Deze vormen laat Kuipers bij Snijlab uitsnijden.

In 2016 liet Kuipers voor het eerst onderdelen bij Snijlab lasersnijden voor zijn wandsculptuur Multiple. Hiervoor sneed hij zijn onderdelen zelfstandig uit bij het Fablab van een hogeschool. Maar deze lasersnijder was niet meer groot genoeg en bovendien gaven de snijranden gesneden op het Fablab erg veel roet af.

Lasersnijden is het verbranden of verpulveren van materiaal met een gebundelde lichtstraal, op een gecontroleerde en erg precieze manier. Hierdoor zal bij het lasersnijden van hout altijd in enige mate roet op de snijranden ontstaan. Maar met de juiste instellingen en een goede machine is roet op snijranden goed te minimaliseren. Bij een grote oplage met veel grillige vormen kan het minimaliseren van roetaanslag al snel vele uren nabewerking besparen.

Joris, wij snijden al jaren de vormen voor jouw kunstwerken uit. Maar kun je ons vertellen hoe jij deze indrukwekkende vormen maakt?

Kuipers: Ik begin met een digitale schets die ik op een iPad maak, deze zet ik vervolgens om naar een styrofoam maquette. Sinds kort maak ik ook schaalmodellen in Blender, omdat ik hier mijn Illustrator tekeningen makkelijk in kan importeren. Zo maak ik mijn ontwerp.

De vormen die uitgesneden gaan worden teken ik altijd eerst analoog op ware grootte, voordat ik ze digitaliseer. Hierdoor blijft de grilligheid van mijn handschrift behouden.

Bij Snijlab lever ik beschilderde en verniste platen aan. Vervolgens worden deze platen door jullie voorzien van een beschermfolie zodat er tijdens het lasersnijden geen roetaanslag op de boven en onderkant van de platen komt. Ik haal en breng mijn bestellingen altijd op de fiets, mijn atelier zit om de hoek.

Zodra ik de lasergesneden vormen binnen heb werk ik de randen af, hierbij laat ik de beschermfolie zitten. Als de randen afgewerkt zijn in de juiste kleur verwijder ik de beschermfolie en monteer in de onderdelen aan elkaar met draadstaven die ik hier speciaal voor ontwikkeld heb.

Wat interessant om te horen hoe je te werk gaat. Gebruik je naast lasersnijden ook andere technieken?

Kuipers: Mijn wandsculpturen kun je beschouwen als ruimtelijke schilderijen. Ik gebruik een zelf ontwikkelde schildertechniek, die je zou kunnen vergelijken met Faux Peinture, zonder dat het letterlijk een materiaal (als marmer) verbeeld.

Hiervoor gebruik ik berkenhouten multiplex-platen, deze voorzie ik van een paar lagen transparante acrylverf. Om een vlekkerige textuur in de verflaag te krijgen bewerk ik ze vervolgens met verschillende mediums, dit geeft meer diepte aan de vormen.

Kun je een voorbeeld noemen van een klein en van een groot werk dat je hebt gemaakt?

Kuipers: Het kleinste werk is momenteel 5 cm: een wearable naar aanleiding van de vormen uit de wandsculptuur BERM, deze wordt gepresenteerd op OBJECT Rotterdam 2023.

In 2019 heb ik voor Royal Caribbean Cruises voor een van hun schepen een wand reliëf van totaal 12 meter gemaakt. 

Royal Caribbean Cruises
Nocturnal Garden I & II, Joris Kuipers

Om de beste resultaten voor Joris te realiseren voeren wij regelmatig snijtesten uit met verschillende verfsoorten en afwerkingen, zoals platen bewerkt met acrylverf en hoogglansvernis, of hout beplakt met bladgoud. Bij elk van deze afwerkingen zijn we opzoek gegaan naar de beste instelling om roet en aanslag te minimaliseren.

Wat vind je van de samenwerking met Snijlab? 

Kuipers: Het Snijlab-team is oplossingsgericht en denkt mee over verschillende productie manieren. Ik heb het team altijd als erg klantvriendelijk ervaren, zowel aan de balie als via de mail worden als je vragen snel en vakkundig beantwoord.

De Snijlab-website is helder, en bestelling is gemakkelijk omdat je niet hoeft te wachten totdat iemand een offerte voor je opstelt. Je kunt zelfstandig online prijzen berekenen en bestellen, zo zie je direct wat de kosten van een productie gaan worden. Er is een optie om je werk snel te laten produceren of je kunt er wat langer op wachten, wat voordeliger is. Hierdoor kan je afwegen wat belangrijk voor jouw project is op dat moment.

Daarnaast zit Snijlab op fietsafstand van mijn werkplaats. Dit maakt het brengen en halen van mijn materialen erg makkelijk, ik hoef nooit te wachten op een postbezorger.

Waar ga je het komende jaar aan werken?

Kuipers: Momenteel leg ik de laatste hand aan BERM, een modulaire wandsculptuur. Deze zal te zien zijn tijdens OBJECT Rotterdam, gecureerd door Anne van der Zwaag. Daarna wordt deze verder uitgebouwd voor een presentatie tijdens de Salone de Mobile in Milaan. Het werk wordt getoond by Masterly, the Dutch in Milano, gecureerd door Nicole Uniquole.

Na deze beurzen ga ik werken aan een serie van 3 multiples. Een kleine, middel en grotere sculptuur, die samen een wand vullende sculptuur maken.

Dankjewel Joris, wij kijken ernaar uit om je werk op Object te gaan bewonderen.

Lees hier meer over het lasersnijden van hout.

Heb je een project met een uitdagender materiaal in gedachten? Lees hier dan meer over de mogelijkheden of neem contact op via [email protected] of +31 10 3070 949.
* Zelf aangeleverd materiaal zullen wij altijd eerst moeten testen voordat we een order kunnen accepteren. 

Volgende lezen

Lasersnijden met Inkscape - Snijlab
Kleine onderdelen lasersnijden - Snijlab