Tutorials

Gelaserde randen wegfrezen

Gelaserde randen wegfrezen

Maak nette houten meubels zónder laser esthetiek. Bij hout lasersnijden is de vingerverbinding erg populair. Het geeft veel sterkte en is makkelijk te tekenen en assembleren. Maar de donkere randen zijn soms iets te opvallend. Hieronder leggen we uit hoe je ze makkelijk kunt wegfrezen.

Aan de slag

Deze techniek werkt voor alle ontwerpen met vingerverbindingen. De truc is om de vingerverbindingen iets langer te ontwerpen en dan een kantenfrees (flush trim bit) te gebruiken om ze weg te frezen. Dit werkt omdat het freesje een meelopend lager heeft wat precies de zijkant van het object volgt. Om de zool van de frees niet over de naar boven stekende vingers te laten hobbelen gebruik je een klein plaatje hout wat naast de vingerverbindingen ligt.

Materiaalsoorten

Vingerverbindingen kun je in alle houtsoorten lasersnijden. In dit voorbeeld gebruiken we 9mm berken multiplex, maar de techniek werkt ook prima in populieren- en lindemultiplex, en ook in MDF.

Benodigdheden

-freesmachine
-kantenfrees-bitje met kogellager aan het uiteinde. Bijvoorbeeld deze. Zorg dat de schacht past in je freesmachine.
-plankje mdf van 3mm dik (of vergelijkbaar dun plaatje)
-optioneel: 3mm radiusfrees (voor de finishing touch)

En natuurlijk je lasergesneden ontwerp.

Aanpassingen in je ontwerp

Om de donkere randen weg te kunnen frezen moeten de "vingers" een stukje uitsteken. Omdat de dikte van platen wat kan verschillen en omdat je speling wil hebben is 1mm uitsteken een goede lengte.

Je kunt vingerverbindingen met de hand tekenen en de extensie dus ook handmatig toevoegen. Gebruik je een generator om je tekening te maken dan zijn er wat truucjes. 

Makercase heeft geen eigen instelling voor het verlengen van de vingers. Maar als je 1mm optelt bij de materiaaldikte en dat instelt krijg je toch een vergelijkbaar resultaat.

makercase laser ontwerpen

Boxes.py heeft wel een instelling voor het verlengen van de vingers. In de Settings for Finger Joints kun je extra_length gebruiken. Let op: de eenheid is 'multiples of thickness' en niet mm.

boxes py laser file generator

In Onshape kun je het LaserJoint script gebruiken. Dat heeft een optie 'Pin face offset' waarmee je de verlenging kan instellen.

onshape cad software laser joint

Controleer je ontwerp goeden laat je hout lasersnijden.

 

In elkaar zetten

Na ontvangst kun je beginnen met lijmen. Zorg dat je genoeg lijmklemmen gebruikt om te zorgen dat er geen kieren zijn.

 

Frezen

Nu kan het frezen beginnen. Monteer het bitje in je freesmachine en laat het zo ver uitsteken dat het lager een paar millimeter onder de vingers uitkomt.

Leg het plaatje boven op je werkstuk, naast de uitstekende vingers van de bovenkant. Start je machine en druk de freeszool goed aan op het plaatje zodat de machine loodrecht blijft. Rij nu met het lagertje langs de gehele rand om het netjes schoon te frezen. Herhaal voor alle kanten.

houten krukje met freesmachine close up

Na het frezen zal er een klein randje zichtbaar zijn. Met schuurpapier korrel 120 kun je dit gemakkelijk wegschuren zodat alles er netjes uit ziet.

 

Optioneel: hoeken afronden

 Heb je toch een freesmachine bij de hand, dan kun je met een radiusfrees de randen voorzien van een mooie ronding. Een radiusfrees van 3mm geeft een subtiel resultaat.


Eindresultaat

Nu heb je een strak meubel of ander object zónder die opvallende donkere randen. Deze methode is een stuk minder bewerkelijk dan schuren, hoewel dat ook mogelijk is. Het levert professionele resultaten met minimale moeite. 

lasergesneden houten krukje met blank gefreesde vingerverbindingen

 

Blog posts

Alle blogs
POM (Delrin) vs PA6 (Nylon): Technische kunststoffen vergeleken

POM (Delrin) vs PA6 (Nylon): Technische kunststoffen vergeleken

POM en Nylon (PA6) lijken erg op elkaar en zijn beide te lasersnijden. Waarom houden we POM wel op voorraad en PA6 niet?

InfoDe oppervlakken van plastics uitgelegd: Glans, Mat, Structuur & technisch

De oppervlakken van plastics uitgelegd: Glans, Mat, Structuur & technisch

Onze verschillende kunststoffen hebben verschillende oppervlakken. Leer de verschillen kennen, zodat jouw lasergesneden kunststof er ook met gebruik goed uit blijft zien.

Samplekettingen: nieuw en toch ook weer niet

Samplekettingen: nieuw en toch ook weer niet

Vanaf nu kan je samplekettingen bestellen bij Snijlab. De samples kende je misschien al, maar dat je ze kunt bestellen in een ketting is nieuw.