Nesten

Nesten is het samenvoegen van verschillende onderdelen in één tekening. Bij ons kun je zowel tekeningen van één onderdeel uploaden als zelf een verzameltekening maken en uploaden.

 

Één onderdeel uploaden

Heb je maar weinig verschillende onderdelen die je wilt laten maken dan kun je van elk onderdeel een aparte tekening uploaden. Let daarbij op dat de tekening voldoet aan de tekenregels (schaal 1:1 in millimeters, 'kaal' en volgens het layerschema, etc.).

Je kunt van elk onderdeel nu één exemplaar bestellen, of een groter aantal. Onze software gaat bij grotere aantallen automatisch voor je nesten en geeft een prijs per onderdeel terug. Je zult dan ook zien dat de stuksprijs daalt bij grotere aantallen wanneer je onderdeel kleiner is dan de maximale materiaalafmeting.

Een verzameltekening uploaden

Heb je verschillende onderdelen dan is het vaak niet handig om ze als aparte files te moeten uploaden. Je kunt ze dan zelf samenvoegen op één of meerdere verzameltekeningen. Let daarbij op dat elke verzameltekening niet groter is dan de maximaal beschikbare plaatafmeting van het betreffende materiaal.

Zelf nesten is meestal ook voordeliger omdat je onderdelen slim in elkaar kunt puzzelen.

Tips bij zelf nesten

  • Vul de gebruikte plaatafmeting zo veel mogelijk op om tot de meest gunstige prijs te komen.
  • Hou ca. 1mm afstand tussen de onderdelen op je plaat. Bij schuimsoorten dien je vanwege de bredere snede 5mm afstand te houden.
  • Bij gelijkvormige onderdelen kun je soms snijlijnen delen tussen twee onderdelen. Zet hiertoe de onderdelen tegen elkaar en verwijder één van de twee overlappende lijnen. LET OP: als je de overbodige lijn niet weghaalt heb je geen kostenvoordeel aan het delen van lijnen en kan de snedekwaliteit in sommige gevallen slechter uitkomen.
  • Laat erg kleine onderdelen (kleiner dan 10x10mm of van licht materialen zoals harsboard) niet helemaal los snijden. Door in de buitenlijn openingen te laten van ca. 0.4 mm blijft het onderdeel in de plaat hangen maar kun je het zelf gemakkelijk lossnijden of uitdrukken. Dit voorkomt dat het onderdeel tijdens het snijproces verschuift of wegwaait en zo vervormd raakt.
  • Veel te nesten? Kijk eens naar een nestingtool zoals RhinoNest of 123D make

 

Laat ons nesten

Heb je een groot aantal (verschillende of identieke) onderdelen? Wij kunnen efficient true-shape nesten en hebben daarnaast ervaring met het (geautomatiseerd) inlezen van ongebruikelijk opgemaakte bestanden en met het parametrisch genereren en daarna nesten van tekeningen. Heb je een project met een grote hoeveelheid onderdelen, laat het nesten dan aan ons over en neem contact met ons op voor de mogelijkheden.