Nesten

Nesten is het samenvoegen van verschillende onderdelen tot één tekening.

Wanneer nesten?

Heb je verschillende onderdelen van hetzelfde materiaal nodig dan kun je ze samenvoegen in één tekening (nesten). Let op de maximale afmeting van het materiaal dat je gaat gebruiken. Je kunt onderdelen helemaal tot aan de rand van de plaatafmeting tekenen.

Laat bij het nesten een kleine ruimte tussen de onderdelen; minimaal 2mm. (Bij schuim 4mm).

Teken kader van snijlijnen langs de rand van je tekening als je een nette rand nodig hebt. Teken je geen kader dan positioneren wij de tekening naar eigen inzicht op een plaat. Het is daarbij mogelijk dat de randen van de plaat gezaagd zijn, en niet gelaserd.

Heb je veel te nesten? Kijk dan eens naar nesting software zoals RhinoNest of 123D make.

Één onderdeel in veelvoud bestellen

Heb je een aantal van hetzelfde onderdeel nodig dan hoef je niet te nesten. Upload de tekening waarin één onderdeel staat en kies in het bestelproces de gewenste oplage. De website berekent automatisch een efficiënte plaatvulling en spreidt de opstartkosten. Daarom worden onderdelen voordeliger bij grotere oplage.

Alleen als je onderdelen zo gevormd zijn dat ze handig in elkaar passen komt het soms voordeliger uit om toch zelf een nest te maken.

Snijlijnen delen

Als je twee onderdelen tegen elkaar tekent kun je in theorie met één lijn twee onderdelen laten lossnijden en zo kosten besparen. In de praktijk levert dit echter minder nauwkeurige onderdelen omdat de half losgesneden delen kunnen schuiven in de machine. Met name bij kleine onderdelen of waar precisie nodig is raden wij dit af.

Deel je toch lijnen dan garanderen wij geen maatnauwkeurigheid van de onderdelen.