graveren

lasergraveren

 

lijngravurevlakgravure
ook wel bekend als vectorgravure, markering,
score-line
rastergravure, invulling
kosten laag hoog bij grote oppervlakken
in de tekening

als rode lijnen in
de layer 'lijngraveren'.

zie tekenregels

als gesloten zwarte lijnen
in de layer 'vlakgravure'.
Vormen-in-vormen
volgens even/odd sorting

om te bestellen

upload een tekening
en bestel direct online.

vraag per email een offerte aan.

Voor illustraties, logo's, stuknummers en dergelijke kunnen materialen, naast gesneden, ook gegraveerd worden.

Er zijn twee soorten gravures: lijngravures en vlakgravures.

links: snijlab als lijngravure, rechts als vlakgravure
links: snijlab als lijngravure, rechts als vlakgravure

Lijngravure

indicaties en logo op een frontpaneel
indicaties en logo op een frontpaneel
illustratief gebruik van lijnen
illustratief gebruik van lijnen
lijngravure in helder acrylaat
lijngravure in helder acrylaat

Hierbij worden met de laser op laag vermogen lijnen in het materiaal gebrand. Een lijngravure is meestal niet dieper dan een paar tienden millimeters, maar dit kan varieren. De graveerlijn is ca. 0.2mm breed.

Bij houtsoorten ontstaat een bruine lijn en een duidelijk contrast. Acrylaten krijgen doorgaans een kleurloze maar enigszins doffe lijn. In helder acrylaat is de graveerlijn duidelijk zichtbaar, in gekleurd acrylaat is de lijn lastig te zien doordat er geen kleurverschil optreed. In kunststoffen kunnen graveerlijnen ingevuld worden met inkt om een duidelijk contrast te krijgen.

Lijngravures worden veel toegepast voor het aangeven van stuknummers, voor illustraties, teksten, plattegronden van maquettes, in de modelbouw, etc.

om te bestellen

Lijngravures worden in de tekening eenvoudigweg aangegeven als lijnen met de juiste kleur en laag. Zie voor de conventies onze tekenregels. Teksten zijn in de meeste tekenprogramma's speciale objecten en moeten eerst via 'create outlines' of 'explode' omgezet worden naar lijnen. Daarnaast bestaan er diverse 'single line fonts' zoals 'Machine Tool Gothic' die speciaal bedoelt zijn voor lijngravures.

Login en upload de tekening op snijlab.nl. Na uploaden krijg je direct feedback over de tekening en een automatisch berekende prijs.

Vlakgravure

backstage pas voor Zildjan
backstage pas voor Zildjan
dual-tone acrylaat
dual-tone acrylaat
gegraveerde spatels
gegraveerde spatels

Bij een vlakgravure wordt het materiaal regel voor regel ingegraveerd. De regelafstand is minder dan een tiende millimeter zodat hoge resolutie vormen en gedetailleerde illustraties gemaakt kunnen worden. Deze bewerking is relatief tijdrovend waardoor bij grotere oppervlakken de productietijd en daarmee kosten snel kunnen oplopen. Een slimme opmaak, bijvoorbeeld meerdere gravures in één lijn zetten en langwerpige objecten horizontaal in plaats van verticaal graveren kan aanzienlijk uitmaken.

Houtsoorten kleuren donkerbruin en er ontstaat een klein reliëf van enkele tiende millimeters. Acrylaten worden gematteerd door een vlakgravure.

Hoewel met vlakgravure diepte gemaakt kan worden is de techniek meestal niet economisch om diepe uitsparingen te maken.

Vlakgravures worden veel gebruikt voor logo's, teksten, illustraties en patronen.

om te bestellen

Vlakgravures bieden wij niet standaard aan via snijlab.nl maar kunnen via email aangevraagd worden. Maak de snijtekening op volgens onze tekenregels en voeg de vlakgravures als zwarte hatches of vlakvullingen toe in de layer 'vlakgraveren'. Teksten dienen altijd eerst omgezet te worden in lijnen met vulling, anders kan het lettertype veranderen.

Stuur het definitieve bestand per email om een offerte aan te vragen.

Uitgebreide mogelijkheden

Waar een project het toelaat kunnen wij van de gebaande paden afwijken. Verschillende intensiteiten gravures, hogere resolutie, lagere resolutie grootformaat graveren, dieptegraveren, textiel graveren, met of zonder beschermfolie werken, bitmaps en foto's graveren, etc. Wij kennen onze machines en vinden altijd een manier om een gewenst effect te bereiken.

plattegrond van een maquette
plattegrond van een maquette
gravure in massief vurenhout
gravure in massief vurenhout