graveren

lasergraveren

Voor illustraties, logo's, stuknummers en dergelijke kunnen materialen, naast gesneden, ook gegraveerd worden.

Er zijn twee soorten gravures: lijngravures en vlakgravures.

links: snijlab als lijngravure, rechts als vlakgravure
links: snijlab als lijngravure, rechts als vlakgravure

Lijngravure

indicaties en logo op een frontpaneel
indicaties en logo op een frontpaneel
illustratief gebruik van lijnen
illustratief gebruik van lijnen
lijngravure in helder acrylaat
lijngravure in helder acrylaat

Een lijngravure ziet er uit als een dunne lijn op de bovenzijde van het materiaal. De machine maakt het door het pad van de lijn te volgen met een laag vermogen laserstraal. De machine kan snel bewegen tijdens het lijngraveren. De kosten zijn daarom relatief laag en voor alle materialen hetzelfde.

De breedte van de gegraveerde lijn is ongeveer 0.2mm. Je kunt deze breedte niet kiezen. De diepte kan wat verschillen per materiaal maar is meestal niet meer dan enkele tienden van millimeters. De kleur van de graveerlijn wordt bepaald door het materiaal; organische materialen zoals hout en karton kleuren bruin tot zwart, veel kunststoffen verkleuren niet of worden alleen dof.

Je bent in je tekening vrij om een lijngravure te laten lopen zoals je wilt. Je kunt lijngravures vlak bij elkaar zetten, laten kruisen, scherpe hoeken laten maken, etc.

Lijngravures kun je gebruiken om detaillering aan te brengen in je ontwerp. bijvoorbeeld baksteenpatronen bij een maquettegevel of voor illustraties. Maar je kunt er ook functionele aanduidingen mee maken, bijvoorbeeld assemblageposities, en stuknummers.

Vlakgravure

backstage pas voor Zildjan
backstage pas voor Zildjan
dual-tone acrylaat
dual-tone acrylaat
gegraveerde spatels
gegraveerde spatels

Oppervlakken van logo’s, letters en andere vormen kun je laten graveren met een vlakgravure. De laser gaat dan regel voor regel over het materiaal en vuurt met laag vermogen op de te graveren plekken. Omdat de regelafstand klein is (typisch 0.05-0.1mm) kan een gedetailleerd beeld gemaakt worden.

Een vlakgravure op organische materialen kleurt licht- tot donkerbruin. Op acrylaten zorgt het voor een mat-wit oppervlak. Op sommige kunststoffen zoals polyacetaal is een vlakgravure vrijwel niet zichtbaar.

Bij een vlakgravure kan de machine snel bewegen, maar moet ook veel regels afleggen. De bewerkingstijd is afhankelijk van de breedte- en hoogte van het te graveren gebied. Let op: dat betekent dus dat bij een 2x grotere gravure de bewerkingstijd 4x zo groot wordt. De kosten zijn dus hoog voor grote oppervlakken en laag voor kleine oppervlakken. De kosten zijn niet afhankelijk van de materiaalsoort.

Voor kleine aantallen worden vlakgravures met dezelfde machines gemaakt die ook snijden en lijngraveren. Voor seriewerk hebben wij echter speciale graveermachines (galvo-systeem) die veel sneller kunnen graveren.