exporteren vanuit Illustrator.

Over Illustrator

Illustrator is een vector editing programma gericht op grafische toepassingen. Het is krachtig voor illustratieve ontwerpen en is ook geschikt voor het opmaken van tekeningen om te lasersnijden.

Illustrator bestanden kun je rechtstreeks bij ons uploaden en laten snijden, maar niet alles wat je in het programma kan tekenen is relevant voor lasersnijden.  Wanneer je onderstaande richtlijnen aanhoudt is het eenvoudig om je ontwerpen uit Illustrator te laten snijden.

Aan de slag. Gebruik ons:
template
voorbeeld

Aandachtspunten Illustrator en pdf bestanden

Illustrator is geschikt voor uiteenlopende toepassingen maar voor lasersnijden zijn niet alle mogelijkheden van het programma relevant. Neem de volgende punten in acht om een goed te lasersnijden tekening te maken, uitleg over de punten vind je in deze tutorial:

 • Kleuren bepalen de soort bewerking (snijden of graveren). In de template zijn al layers aangemaakt met de correcte kleuren.

  Snijden = blauw (RGB 0.0.255)

  Lijngraveren = rood (RGB 255.0.0)

  alle andere kleuren = negeren (geen bewerking)

 • Zet alle vlakvullingen uit, gebruik enkel dunne lijnen. Let op: elke lijn wordt gesneden! als je meerdere lijnen over elkaar zet worden deze allemaal gesneden.
   
 • Zet tekst om naar outlines zodat dit individuele lijnen worden.
 • Zorg dat alle lijnen center alligned zijn en geen dashed lines gebruikt worden.
 • Kies een plaatmaat en vul deze zoveel mogelijk met onderdelen. Dit is voordeliger dan één onderdeel tekenenen en meerdere malen bestellen. Voorbeeld: Als je 8x een cirkel van 250mm nodig hebt kan je deze voordeliger 8x op een plaat van 1200m x 600mm zetten in plaats van 8x los bestellen op een plaat van 300m x 300mm.
 • Zet de lijndikte op 0.2mm of dunner. Dat komt overeen met de snedebreedte van de laser en geeft een goed idee van het haalbare detailniveau. De lijndikte die je instelt heeft geen invloed op de daadwerkelijke snedebreedte, die is niet aan te passen. Wij snijden altijd midden op de lijn die je tekent (wij compenseren niet voor de snedebredte van de laser).
 • Maak geen extra artboards aan, alleen het eerste artboard wordt ingelezen en uitgevoerd. Als je meer ruimte nodig hebt of een andere material wil gebruiken kun je daar een nieuwe tekening voor aanmaken en deze los uploaden.
 • Kies bij het opslaan van je tekening  voor de optie  “PDF Compatibaliteit” inschakelen.

Aan de slag

Download de template en open dit  in Illustrator.

Illustrator drawing template.jpg
Illustrator drawing template.jpg
Illustrator layerscheme.jpg
Illustrator layerscheme.jpg

Wanneer het bestand wordt geopend zien we het artboard (wit). Hierbinnen zien we de dunne groene lijn van 1200mm x 600mm van de maximale plaatafmeting. Hierbinnen kun je tekenen.

Open, als dit nog niet gedaan is, eerst het layerpanel en controleer de layers. Deze staan al ingesteld op de goede kleuren.

Tip: Uitendelijk bepaalt de kleur, en niet de layer, of een object gesneden gegraveerd of genegeerd word, maar het gebruik van layers helpt om je tekening overzichtelijk te houden.

Teken of kopieer vervolgens je ontwerp en plaats het binnen de groene lijnen. Bij een enkel ontwerp zoals hieronder afgebeeld zal er geen hele plaat nodig zijn. De meeste materialen verkopen we ook op kleinere afmetingen en na uploaden wordt automatisch de kleinst beschikbare passende maat maat gekozen. Je hoeft je artboard niet aan te passen op een kleinere maat.  Als je het zelf prettiger werken vindt kun het artboard uiterraard wel aanpassen naar een kleinere maat.

Heb je de buitenvormen nodig en wil je een nette lasergesneden rand? Dan kun je het kader blauw maken om mee te snijden. Meestal zijn de plaatranden namelijk overmaat gezaagd.

NB: sommige materialen zijn niet op de volledige maat van 1200x600mm beschikbaar. Zie de materialenpagina's voor een actueel overzicht.

Illustrator drawing example.jpg
Illustrator drawing example.jpg

Wil je meer dan 1 object laten snijden kopieer dan tot de plaat vol is. Nog meer nodig? maak daarvoor een nieuwe tekening aan of bestel van de volle plaat meerdere exemplaren. NB: voor seriewerk van meer dan 5x een identieke plaat van maximale afmeting kunnen wij in veel gevallen korting geven, neem daarover gerust contact op.

Als je gebruik maakt van tekst in je bestand, zorg er dan voor dat deze is omgezet naar outlines. Dit doe je door je tekst te selecteren, met de rechtermuis knop op te klikken en “create outline” te selecteren.

Gelesecteerde tekst voordat het een outline is.

Let op: Dit is geen geldig object en zal genegeerd worden!

Gelesecteerde tekst als outline, klaar voor uploaden. Let op! Illustrator brengt automatisch een vlakvulling aan wanneer je van een tekst een outline maakt. Zet deze vlakvulling uit en de buitenlijn (stroke) aan.

Strokeinstelling

Illustrator bezit veel handige instellingen waarme je de weergave van een stroke (lijn) kunt aanpassen. Zoals het aanpassen van afrondingen en een stippellijn weergeven. Voor web en print toepassingen is dit  handig, bij lasersnijden willen we dit vermijden. Verkeerde instelling kunnen voor onnodig hoge kosten zorgen of ongewenst resultaat. Gelukkig zijn de goede instellingen eenvoudig in te stellen. Als je al je tekengwerk afhebt selecteer je alle lijnen, door eerst één lijn te selecteren en dan via het menu select->same->stroke color alle lijnen tegelijk te selecteren. In het stroke venster kun je nu voor alle lijnen 'align stroke to center' kiezen, zie ook de afbeelding hiernaast. Standaard staat dit al goed ingesteld, maar het is goed om dit te controleren. Als bij jou de optie 'Align Stroke' niet te kiezen is komt dit meestal omdat er naast lijnen ook vlakken of groepen geselecteerd zijn. Let er ook op dat er geen 'Dashed Line' aanstaat.

Untitled-2.jpg
Untitled-2.jpg

Opslaan

Verzeker jezelf ervan dat alle objecten de juiste kleuren hebben. Zorg dat de vlakvullingen (fills) uit staan, de maten kloppen en je alles zo efficient mogelijk hebt neergezet.

Sla je bestand op (opslaan als/Save as) als

Illustrator (.ai) versie CC of ouder.

Hierna volgt nog een klein menu. Let op dat de optie “Create PDF Compatible File” ingeschakeld is.

Uploaden en bestellen

Login op snijlab.nl en sleep je bestand in het uploadveld op de homepagina.

Controleer goed of de preview overeenkomt met je ontwerp, de preview is je contractstuk met ons. Wat hierin staat is leidend voor ons tijdens het produceren.

Onder de preview zie je de afmetingen van je tekening, dit zijn de buitenmaten van alle objecten, exclusief objecten die genegeerd worden zoals het kader. Controleer goed of deze maten overeenkomen met je ontwerp.