Tutorial: GoPro Case

Mooie en dure apparatuur verdient het vaak om netjes in koffers geplaatst te worden voor opslag en transport. Deze koffers worden vaak bekleed met schuim waar de apparatuur perfect in past. Een nadeel is dat deze bekleding vaak niet past bij de apparatuur die jij bezit. Om hier een uitkomst te bieden kan je bij het Snijlab je eigen koffer inlay maken. Hoe je dat precies doet leggen we je uit in deze tutorial.

In deze tutorial bieden we een korte omschrijving van het maken van een beschermende koffer inlay voor al je Go Pro apparatuur. Uiteraard kan de koffer ingericht worden voor vele andere doeleinden.

Tutorial Samenvatting:

Offset afstand:            

0.5mm.

     
Tekeningen:   Download
     
Materialen gebruikt:   1x 20mm PE Schuim Zwart 600x600. (incl snijwerk < 30 euro incl. btw)
    1x 10mm PE Schuim Zwart 600 x 300. (incl snijwerk < 13 euro incl. btw) 
     
Software gebruikt:   Rhinoceros
     
Moeilijksheidgraad:   Eenvoudig
     
Onderdelen:   Toplaag met uitgesneden onderdelen van 20mm PE Schuim
    Middelste laag met diepere onderdelen van 20mm PE Schuim
    Onderlaag van 20mm PE Schuim
    Onderlaag van 10mm PE Schuim

Aanlever voorbeelden:

20mm PE Schuim

10mm PE Schuim

Stap 1 | De juiste koffer.

Een belangrijke stap in het beschermen van jou eigen Go Pro case is het uitzoeken van een een geschikte koffer. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid spullen die je hebt en regelmatig mee neemt.

Voor dit project gaan we uit van een standaard aluminium koffer met een binnenmaat van 367 mm breedt en 249 mm diep.

De hoogte van de koffer komen we later op terug als we de bestanden klaar gaan maken voor het snijden.

Stap 2 | Plaatsen onderdelen.

Kies een geschikt 2D tekenprogramma waarin je de mogelijkheid hebt om nauwkeurig in millimeters te tekenen. In dit geval gebruiken we Rhinoceros.

Teken om te beginnen de outline van je koffer. Binnen dit kader gaan we alle onderdelen plaatsen. Let op de juiste maateenheden. Voor dit project werken we in millimeters.

Teken een geschikt vakje voor alle onderdelen. Teken de vormen van de onderdelen zo precies mogelijk na, maar maak het niet te gedetailleerd. Door het snijverlies en de flexibiliteit van het schuim kun je details kleiner dan 1mm achterwege laten. Uiteraard kan je de vormen zo gedetailleerd na maken als je zelf wil, zorg er wel voor dat je de exacte maten opneemt van je onderdelen. Let er hierbij ook op dat je de onderdelen voldoende ruimte geeft ten opzichte van elkaar. 5mm ruimte om de onderdelen heen is hierbij zeker wenselijk.

Pro tip: Voor extra bescherming van je apparatuur kan je de elektronische onderdelen het best zoveel mogelijk in het midden van de koffer plaatsen. Dit vermindert het risico op beschadiging.

Stap 3 | Diepte van koffer.

Als alle gewenste onderdelen binnen het te gebruiken oppervlak zijn geplaatst kunnen overgaan tot het berekenen van de diepte. De koffer in dit voorbeeld is 70mm diep. We gebruik hiervoor 4 lagen schuim. 3 van 20mm en 1 van 10mm als bodem. Het eerste ontwerp van de inlay zal de bovenste laag schuim vormen. Sla dit model op zodat hier later verder mee gewerkt kan worden.

Voor de tweede laag gaan we bekijken welke onderdelen zo diep zullen komen dat deze ook in deze tweede laag zullen vallen. De onderdelen die slechts in de eerste laag komen kunnen uit het ontwerp voor deze tweede laag worden verwijderd.

Herhaal deze stap voor de derde laag.

Stap 4 | Offset

Voordat we kunnen snijden moeten we een offset toevoegen aan de getekende vormen. Deze offset zorgt ervoor dat de afmetingen gecorrigeerd worden voor het materiaal dat de laser weg snijdt. De offset-tool maakt een extra lijn aan de binnenkant of buitenkant van de lijn, afhankelijk van de keuze van de gebruiker. Voor het schuim wat we gaan gebruiken houden we een offset afstand van 0.5mm aan. Bij buitenlijnen (zoals de vorm van de koffer) maken we een offset aan de buitenkant, voor binnenvormen (zoals alle vakjes) maken we een offset in aan de binnenkant.

Op de volgende afbeeldingen ze de je lijnen van het werkelijke design in het rood en de ge-offsette snijlijn in het blauw.

Stap 5 | layout voor snijden.

Nu voegen we alle te snijden stukken samen in één tekening per materiaaldikte. Let op dat alles netjes past binnen de maximale plaatafmeting van 1200x600mm. Heb je meer oppervlakte nodig dan kun je een nieuwe tekening voor een tweede plaat maken. Verwijder de hulplijnen zodat alleen de blauwe snijlijnen over zijn en sla het bestand op als .dxf. Je hebt nu dus een snij-layout voor 20mm schuim met de bovenste drie lagen en een tweede layout met alleen de bodemplaat voor 10mm schuim. Ter voorbeeld kun je ze hier downloaden.

Als al deze stappen succesvol zijn afgerond kan het materiaal gesneden worden. Het eindresultaat zie je hieronder.

De bovenste laag van de koffer:

De tweede laag van de koffer:

Koffer leeg:

Koffer gevuld: