Beschermfolie

Een mooi product met minder afwerking

Bij het bestellen van lasersnijwerk is er een optie om beschermfolie aan te brengen op het materiaal. De folie absorbeert een groot deel van de rook- en reflectie aanslag die bij het lasersnijden ontstaat en kan naderhand eenvoudig verwijderd worden. Hierdoor zien de lasergesneden onderdelen er direct schoon en mooi uit zonder dat ze geschuurd of gecoat zijn.

De beschermfolie die wij gebruiken bestaat uit een papier met rubberlijm. Sommige materialen zoals acrylaten zijn standaard al voorzien van een (kunststof)beschermfolie. Bij deze materialen is de extra optie niet beschikbaar.

NB: de folie vangt de meeste rook op en vermindert de aanslag aanzienlijk. Toch kunnen er altijd nog kleine oppervlaktes zijn waar aanslag op terecht komt. Dit kan door licht opschuren verwijderd worden.

NB2: Wij leveren gesneden onderdelen met de folie er nog op. Deze dien je zelf te verwijderen!

In sommige gevallen kunnen wij er om technische redenen voor kiezen om een opdracht toch met beschermfolie te snijden als de optie niet gekozen is. In dat geval brengen wij geen extra kosten in rekening. Wanneer het belangrijk is dat het materiaal zonder beschermfolie gesneden is dan kan dit bij de bestelling vermeld worden.

Beschermfolie bovenzijde

Aan de bovenzijde van de lasersnede kan aan beide kanten van de snede een smalle strook rookaanslag ontstaan. Daarnaast is bij start- en stoppunten van de snede vaak een wolkje rook te zien. De mate van de aanslag verschilt per materiaal. Gebruik van beschermfolie aan de onderzijde voorkomt dat beide fenomenen zichtbaar zijn op het materiaal. In veel gevallen is de bescherming aan de bovenkant niet nodig omdat de snede al relatief schoon is

NB: bij gravures is het beter om géén beschermfolie te gebruiken.

bovenzijde gesneden zonder beschermfolie
bovenzijde gesneden zonder beschermfolie
bovenzijde gesneden met beschermfolie
bovenzijde gesneden met beschermfolie

Beschermfolie onderzijde

Aan de onderzijde van de lasersnede ontstaat een rand van rookaanslag en een vlekkerig patroon wat veroorzaakt wordt door het snijbed waar het materiaal op ligt. De mate van de aanslag kan varieren tussen amper zichtbaar en vlekken zoals zichtbaar op de foto. Gebruik van beschermfolie voorkomt dat beide fenomenen zichtbaar zijn op het materiaal. Wij raden aan om deze optie te gebruiken wanneer de onderkant van het onderdeel zichtbaar wordt.

onderzijde gesneden zonder beschermfolie
onderzijde gesneden zonder beschermfolie
onderzijde gesneden met beschermfolie
onderzijde gesneden met beschermfolie

Wanneer gebruiken?

Wel gebruiken:

  • bij kleine aantallen middelgrote onderdelen.
  • bij onderdelen met veel snijlijnen dicht op elkaar.
  • bij materialen die roet afgeven aan de snijrand om zo de oppervlakte te beschermen totdat de randen schoongemaakt zijn.

Niet gebruiken:

  • bij gravures. Graveren door een beschermfolie heen wordt minder mooi. (beschermfolie aan de onderzijde is daarbij geen probleem).
  • bij grote aantallen kleine onderdelen
  • bij projecten waar de onderdelen achteraf nog geschuurd of geverfd worden

Om te bestellen

  1. login en upload een tekening met de te snijden vormen.
  2. kies het gewenste materiaal uit de keuzelijst (bijvoorbeeld berken multiplex 3mm).
  3. vink het vakje ‘beschermfoliefolie onderzijde’ en/of 'beschermfolie bovenzijde' aan.