Wie en waarom

Het Snijlab team anno 2018
Het Snijlab team anno 2018

Waarom?

Snijlab maakt lasersnijden eenvoudig en efficiënt, zodat je aandacht kunt besteden aan je product.

Vanaf het moment dat je onderdeel vorm aanneemt in je tekening, tot aan assemblage of implementatie van je project; Dat is het domein van digitale productie. Wij willen dat proces zo eenvoudig mogelijk maken zodat jij aandacht kunt besteden aan belangrijke zaken als onderzoek, materiaalkeuze, ontwerpen en optimaliseren.

Wij zijn er van overtuigd dat hiermee nieuwe, nuttige, en mooie toepassingen ontstaan. We zetten ons in om het ideale stuk gereedschap te zijn en ontwikkelen actief aan nieuwe productiemogelijkheden

Hoe?

Wij zorgen voor een betrouwbare productiedienst, een zorgvuldig gekozen assortiment van materialen en snelle levering. We monitoren de kwaliteit en recyclen waar mogelijk onze restmaterialen.

Om dit te bewerkstelligen automatiseren we veel van het maakproces. Zowel software (automatische offrering en orderverwerking) als in de werkplaats; we doen er alles aan om triviale handelingen door machines te laten doen zodat onze mensen relevante dingen kunnen doen (Bijvoorbeeld adviseren en ondersteunen).

We hebben al diverse vernieuwende machines en software ontwikkeld en doen continu onderzoek naar materialen en toepassingen. We documenteren en delen deze kennis om je als gebruiker snel aan de slag te helpen.

Wat?

Concreet bieden we:
  • Een webinterface voor lasersnij-opdrachten.
  • Menselijke service en advies.
  • Informatie over materialen en de (on)mogelijkheden van de techniek

Geschiedenis

Snijlab is in 2010 gestart door Christian Waber en Jiskar Schmitz. Toen nog werkend met 1 lasersnijmachine bouwden ze in Rotterdam en omstreken een loyaal netwerk van klanten en partners. Na een jaar kwam de eerste versie van het web-based aannamesysteem online. Dit zorgde voor snelle groei van orders en naamsbekendheid.

In 2011 publiceerden ze een innovatieve techniek om materialen flexibel te maken met een patroon van lasersnedes. Het voorbeeldontwerp (een houten kaft voor een notitieboekje) heeft veel internationale aandacht gekregen en sindsdien wordt aan de techniek gerefereerd als de ‘sninge’ (snijlab-hinge). Het open-source beschikbaar stellen van deze techniek markeert de overtuiging dat het delen van kennis een integraal onderdeel van snijlab is. Snijlab geeft diverse workshops in binnen- en buitenland om ontwerpers te leren met deze techniek te werken.

In de volgende jaren is de productie opgeschaald en de webinterface stapsgewijs verder ontwikkeld. Inmiddels heeft snijlab meer dan 400m2 aan productiefaciliteiten en bestaat ons team uit ca. 10 mensen. Hiermee levert snijlab dagelijks aan vele klanten in binnen- en buitenland.

Een recent zijproject van Christian en Jiskar is coöperatie Brikkon. In coöperatie met twee andere partijen maakt Brikkon speelgoed dat kinderen stimuleert om vrij te spelen, zonder instructies. Van Brikkon leert Snijlab de praktijk van het ontwikkelen, produceren en vermarkten van een product wat lokaal en met digitale productie gemaakt wordt. Kennis die weer wordt ingezet om de diensten van snijlab verder te verbeteren.

Wij vinden het leuk om mensen slim te leren werken met de nieuwe mogelijkheden van lasersnijden en andere digitale productietechnieken
Wij vinden het leuk om mensen slim te leren werken met de nieuwe mogelijkheden van lasersnijden en andere digitale productietechnieken
Deze lasersnijbare scharnieren hebben we ontwikkeld en voor iedereen beschikbaar gesteld.
Deze lasersnijbare scharnieren hebben we ontwikkeld en voor iedereen beschikbaar gesteld.
continue aandacht voor kwaliteit
continue aandacht voor kwaliteit