Wie en waarom

Het Snijlab team anno 2018
Het Snijlab team anno 2018
snijlab_OFFICE_2018_rev4.jpg
snijlab_OFFICE_2018_rev4.jpg

Waarom?

Wij maken lasersnijden eenvoudig, zodat je aandacht kunt besteden aan je product.

Digitale productie maakt het mogelijk om jouw unieke ontwerp efficiënt te produceren. Slimme software kan je helpen tijdens het ontwerp en kan feedback geven over de maakbaarheid.

De kennis die nodig is voor de productie hebben wij vastgelegd in software en ons productieproces en kan steeds hergebruikt worden. Heb je één keer uitgevonden hoe je iets succesvol maakt, dan kun je het keer op keer opnieuw doen, met steeds dezelfde kwaliteit. Dit geldt voor producten die je maakt, maar ook voor deelontwerpen die je weer in andere producten kunt gebruiken.

Als ontwerper krijg je dankzij diensten als snijlab beschikking over deze kennis en mogelijkheden en kun je verder gaan waar wij en anderen zijn gebleven. Door voort te bouwen op elkaars werk kan de ontwikkeling in de maakindustrie exponentieel toenemen.

We zijn enthousiast over de mogelijkheden die digitale productie biedt.

Wij zetten ons in zodat je eenvoudig kunt produceren en ontwikkelen actief aan nieuwe productiemogelijkheden.

Wat we doen

Wij zorgen voor een betrouwbare productiedienst, een zorgvuldig gekozen assortiment van materialen en snelle levering. We monitoren de kwaliteit en recyclen waar mogelijk onze restmaterialen.

Om dit te bewerkstelligen automatiseren we veel van het maakproces. Zowel software (automatische offrering en orderverwerking) als in de werkplaats; we doen er alles aan om triviale handelingen door machines te laten doen zodat onze mensen relevante dingen kunnen doen (Bijvoorbeeld adviseren en ondersteunen).

Daarnaast ontwikkelen we nieuwe machines en technieken en doen we onderzoek naar materialen en toepassingen. We documenteren en delen deze kennis om je als gebruiker snel aan de slag te helpen.

Concreet bieden we je:

  • Een webinterface om je lasersnij-opdrachten in te configureren.
  • Lage prijzen en snelle levertijden.
  • Informatie over materialen en de (on)mogelijkheden van de techniek.

 

Geschiedenis

Snijlab is in 2010 gestart door Christian Waber en Jiskar Schmitz. Toen nog werkend met 1 lasersnijmachine bouwden ze in Rotterdam en omstreken een loyaal netwerk van klanten en leveranciers. Na een jaar kwam de eerste versie van het web-based aannamesysteem online. Dit zorgde voor snelle groei van orders en naamsbekendheid.

In 2011 publiceerden ze een innovatieve techniek om materialen flexibel te maken met een patroon van lasersnedes. Het voorbeeldontwerp (een houten kaft voor een notitieboekje) heeft veel internationale aandacht gekregen en sindsdien wordt aan de techniek gerefereerd als de ‘sninge’ (snijlab-hinge). Het open-source beschikbaar stellen van deze techniek markeert de overtuiging dat het delen van kennis een integraal onderdeel van snijlab is. Snijlab geeft diverse workshops in binnen- en buitenland om ontwerpers te leren met deze techniek te werken.

In de volgende jaren is de productie opgeschaald en de webinterface stapsgewijs verder ontwikkeld. Inmiddels heeft snijlab meer dan 300m2 aan productiefaciliteiten en bestaat ons team uit ca. 10 mensen. Hiermee levert snijlab dagelijks aan vele klanten in binnen- en buitenland.

Een recent zijproject van Christian en Jiskar is coöperatie Brikkon. In coöperatie met twee andere partijen maakt Brikkon speelgoed dat kinderen stimuleert om vrij te spelen, zonder instructies. Van Brikkon leert Snijlab hands-on de details van het ontwikkelen, produceren en vermarkten van een product wat lokaal en met digitale productie gemaakt wordt. Kennis die weer wordt ingezet om de diensten van snijlab verder te verbeteren.


Wij vinden het leuk om mensen slim te leren werken met de nieuwe mogelijkheden van lasersnijden en andere digitale productietechnieken
Wij vinden het leuk om mensen slim te leren werken met de nieuwe mogelijkheden van lasersnijden en andere digitale productietechnieken
Deze lasersnijbare scharnieren hebben we ontwikkeld en voor iedereen beschikbaar gesteld.
Deze lasersnijbare scharnieren hebben we ontwikkeld en voor iedereen beschikbaar gesteld.
continue aandacht voor kwaliteit
continue aandacht voor kwaliteit