Tekst graveren

Geplaatst op

Een goede tip bij tekstgravures met een laser: Om teksten te kunnen lasersnijden zet je een font om naar 'outlines' en daarmee krijgen de letters als het ware een omtreklijn. Zeker bij kleine letters is het aan te raden om een lettertype te nemen die je om kunt zetten naar zgn. 'single line strokes'. Daarmee krijgen de letters geen omtrek maar een enkele graveerlijn. Dat geeft een mooier resultaat en je bent een stuk goedkoper uit aangezien het de lasermachine veel minder tijd kost om de letters te graveren.

Om teksten te maken uit single line strokes in Adobe Illustrator ga je als volgt te werk:

1. Kies een lettertype die vrij dun is en zet hem indien mogelijk op de 'Light' of 'Hair' versie. Bijvoorbeeld Fira Sans is erg geschikt en een vrij neutrale en goed leesbare font.

2. Typ je tekst op de gewenste grootte en positie.

3. Selecteer het tekstvak en ga in het bovenste menu naar Object en kies uit het drop-down menu voor  'Rasterize' en klik op OK. De tekst is nu omgezet naar een bitmap.

4. Houd de bitmap geselecteerd en open het drop-down menu van de functie 'Image Trace'. Klik op de één na laatste optie 'Line Art'

5. Vervolgens klik je op 'Expand' en je hebt een tekst die bestaat uit losse vectoren.

Font omzetten naar single line stroke in Illustrator

In het CAD programma Rhinoceros 6 werk je als volgt:

1. Typ in de taakbalk de commando 'Textobject'

2. Kies in het pop-up menu voor de font 'MecSoftf_Font-1', typ je tekst in het tekst vak en vink de optie 'allow single stroke fonts' aan.

3. Klik op OK en plaats je tekst op de gewenste plek in je tekening.

Siingle line tekst stroke in Rhino 6

News archive

Nieuws