De betere sleufverbinding

Geplaatst op

Een goede sleufverbinding moet eenvoudig in elkaar te schuiven zijn maar goed vast zitten en niet rammelen. Doordat de plaatdikte varieert (ofwel door de toleranties van het productieproces ofwel door afwerking zoals schuren) kun je de sleufbreedte niet te smal maken.

Snap-locks

Een oplossing hiervoor is om een verend element te maken, zoals een snap-lock. In dit geval wilden we echter een minder 'technische' look en bovendien iets wat weer eenvoudig uit elkaar gehaald kan worden. Ook zijn snap-locks en vergelijkbare systemen vaak kwetsbaar doordat de verende elementen maar aan één kant vastzitten.

Fool-proof verende verbinding

De verbinding die we hier voorstellen maakt ook gebruik van een verend element maar is veel minder breekbaar. Het is daarom veiliger, erg belangrijk voor producten die aan consumenten verkocht worden (het product in de plaatjes is CE gekeurd en veilig verklaard voor kinderen vanaf 5 jaar). Bovendien kan de verbinding steeds opnieuw in- en uit elkaar.

Niet onbelangrijk: een goed werkende verbinding zorgt voor een fijne 'feel' van je product en geeft een gevoel van kwaliteit.

Vrij om te gebruiken

Deze tekening is gedimensioneerd op ons berken multiplex 3mm. Het is natuurlijk goed mogelijk om deze aan te passen voor andere materialen. De verbinding is te gebruiken onder een CC BY-SA 4.0 licentie.

Dat wil zeggen: je mag de tekening (commercieel) gebruiken, delen en aanpassen mits je attribueert en je afgeleiden ervan onder dezelfde licentie beschikbaar stelt. Lees meer.

Download tekening (.dxf)

News archive

Nieuws