massief bamboe caramel 5 mm (MS0188)

massief bamboe caramel 5 mm
breedte (mm) hoogte (mm) prijs (€)
210 297 €3.91
300 300 €5.64
600 300 €11.29
600 600 €22.58
900 600 €33.86
1200 600 €45.15
Prices are including 21% vat
Machine afmetingen

Eigenschappen

CodeMS0188
Dikte5.0 mm
Diktetolerantie±0.30 mm
Snedebreedte0.20 mm
Dichtheid800 kg/m3
Beschermfolienot_available

Bamboe is een harde, duurzame houtsoort met een uitgesproken uiterlijk. Deze platen bestaan uit zijdelings verlijmde stroken (plain pressed) van circa 20 millimeter breed.

In tegenstelling tot een multiplex is dit een massieve houtplaat. Bamboe is niet homogeen. De nerfstructuur aan de bovenkant van de platen veel dichter dan aan de onderkant. De bovenzijde van de plaat is het hardst (de buitenkant van de bamboe-stenkel) en heeft een glad afgewerkt oppervlak. Aan de onderzijde zijn de vezels groter (binnenkant van de stengel) en heeft de plaat een ruwheid die ideaal is om te verlijmen.

Doordat het hard en zwaar is gaan producten lang mee en voelen ze degelijk en duurzaam aan. Bamboe is sterk en buigzaam dwars op de nerfrichting (stroken ervan kunnen zelfs gevlochten worden), maar ook gevoelig voor breuken langs de nerven. Voor extra bescherming kan het afgewerkt worden door het te olien (bijvoorbeeld met lijnzaadolie) of te lakken. 

De eigenschappen van bamboe zijn vergelijkbaar zijn met hardhout maar het groeit veel sneller en is daarom vele malen minder milieubelastend. Het bamboe wat wij leveren is CO2 neutraal, heeft een lage emmissiewaarde (E1) en wij kopen het enkel in bij FSC gecertificeerde leveranciers. Lees meer over de duurzaamheid op de site van de fabrikant: MOSO.

Bamboe is een mooi materiaal voor kwaliteitsproducten die lang mee moeten gaan. Het wordt gebruikt voor  interieurtoepassingen, behuizingen, winkeldisplays, frontpanelen, etc.

NB: deze dikte is een opvolger van het 3mm massieve bamboe wat we al langer leveren. Doordat de 5mm dikte minder gevoelig is voor breuken kunnen we het nu op grotere afmetingen aanbieden. Op termijn wordt de 3mm variant geheel vervangen en blijft alleen deze 5mm variant in het assortiment.

Ontwerp en verwerking

Bij het ontwerpen van onderdelen uit bamboe moet je opletten dat de onderdelen niet te breekbaar worden. Hou rekening met de nerfrichting en zorg dat stukken die dwars op de nerf staan niet te smal zijn. Wij positioneren de nerfrichting standaard horizontaal ten opzichte van je tekening, maar eventueel kun je ook een aanduiding voor de nerfrichting in de notitie-layer van je tekening toevoegen.

Mogelijke bewerkingen

Bamboe is netjes te lasersnijden. De snijrand is strak en donkerbruin en geeft niet af. Aan de onderzijde ontstaat aanslag van het snijproces rond de snede. Dit kan het beste weggeschuurd worden. Aan de bovenzijde ontstaat een lichte rookaanslag bij de start- en stoppunten van de lasersnede. Lijngraveren is mogelijk en levert contrastrijke donkere lijnen. Vlakgraveren is ook mogelijk en levert een verdiept vlak met in relief de houtstructuur. De kleur van een vlakgravure wisselt waardoor het contrast kan varieren. Voor teksten en annotaties werken lijngravures met single line fonts daarom vaak het beste.