The page is not available in "nl". So it displayed in the default language (nl) instead.

(dismiss)

massief bamboe caramel 3 mm (MS0118)

massief bamboe caramel 3 mm
breedte (mm) hoogte (mm) prijs (€)
210 297 €5.28
300 300 €6.78
600 300 €13.54
Prices are including 21% vat
Machine afmetingen

Eigenschappen

CodeMS0118
Also known as

Dikte3.0 mm
Diktetolerantie±0.30 mm
Snedebreedte0.20 mm
Dichtheid800 kg/m3
Beschermfolieoptional

NB: Deze 3mm bamboe plaat wordt uitgefaseerd. Voor nieuwe ontwerpen raden wij ons nieuwe 5mm bamboe aan. 3mm blijft nog enkele maanden leverbaar uit voorraad, daarna enkel op bestelling.

Bamboe is een harde, snelgroeiende houtsoort met een uitgesproken uiterlijk. Deze platen bestaan uit zijdelings verlijmde stroken van circa 20 millimeter breed.

In tegenstelling tot een multiplex is dit dus een massieve houtplaat. De bovenzijde van de plaat is het hardst (de buitenkant van de bamboe-stenkel) en heeft een glad afgewerkt oppervlak. Aan de onderzijde zijn de vezels groter (binnenkant van de stengel) en heeft de plaat een ruwheid die ideaal is om te verlijmen. Bamboe is sterk en buigzaam dwars op de nerfrichting (stroken ervan kunnen zelfs gevlochten worden), maar ook gevoelig voor breuken langs de nerven.

Doordat bamboe zo hard is kan het lang meegaan. Voor extra bescherming kan het afgewerkt worden door het te olien (bijvoorbeeld met lijnzaadolie) of te lakken.

Bamboe wordt gebruikt voor onder meer interieurtoepassingen, behuizingen, winkeldisplays, frontpalenen, etc.

Ontwerp en verwerking

Bij het ontwerpen van onderdelen uit bamboe moet je opletten dat de onderdelen niet te breekbaar worden. Hou rekening met de nerfrichting en zorg dat stukken die dwars op de nerf staan niet te smal zijn. Wij positioneren de nerfrichting standaard horizontaal ten opzichte van je tekening, maar eventueel kun je ook een aanduiding voor de nerfrichting in de notitie-layer van je tekening toevoegen.

Mogelijke bewerkingen

Bamboe is netjes te lasersnijden. De snijrand is strak en donkerbruin en geeft niet af. Lijngraveren is mogelijk en levert contrastrijke donkere lijnen. Vlakgraveren is ook mogelijk en levert een verdiept vlak met in relief de houtstructuur. De kleur van een vlakgravure wisselt waardoor het contrast kan varieren. Voor teksten en annotaties werken lijngravures met single line fonts daarom vaak het beste.