Klantcases

ErasmusMC: Korte time to market biedt oplossing tijdens coronapandemie

ErasmusMC: Korte time to market biedt oplossing tijdens coronapandemie - Snijlab

Korte time to market biedt oplossing tijdens coronapandemie

Hoe Snijlab het tekort aan gelaatsmaskers in ziekenhuizen hielp verzachten door in korte tijd meer dan 40.000 stuks te leveren

Tijdens de eerste golf van de coronapandemie was de vraag naar medische beschermingsmiddelen overweldigend. Reguliere producenten konden niet op tijd opschalen om aan de vraag te voldoen. Daarom nodigde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de markt uit om zo snel mogelijk medische hulpmiddelen te produceren.
Uitdaging

Grote reguliere producenten blijken gevoelig voor grondstoftekorten en voor verstoringen in hun logistieke proces. Het vraagt creativiteit en wendbaarheid van bedrijven als Snijlab om oplossingen te bieden in de tijd dat deze grote producenten nodig hebben om zich aan te passen.

Oplossing

Snijlab ziet direct de toegevoegde waarde van het lasersnijden. Snel opstarten maar óók volume kunnen maken, met de materialen die voorhanden zijn. Dat is wat op dit moment nodig is.

Uitdaging

Diverse ontwerpen voor gelaatsschermen circuleren op het internet. Met name het ontwerp van Prusa inspireert, maar is niet geschikt voor lasersnijden. Om echt impact te maken stelt Snijlab een aantal eisen aan het ontwerp:

  • Het moet deugdelijk en eenvoudig te gebruiken zijn.
  • Het moet te desinfecteren zijn.
  • Het op korte termijn (dagen, niet weken) in aanzienlijke oplages te produceren zijn.
Oplossing

In één middag zijn er meer dan 15 concepten van schets tot prototype gegaan. Steeds kan direct gevalideerd worden of het masker goed zit, of het stevig is en of het makkelijk te assembleren is. Aan het einde van de dag is het basisontwerp van de NGS2020 gereed.

De NGS2020 bestaat uit slechts 4 onderdelen: 2 banden van polyacetaal (POM), een scherm van polyester (PET) en een siliconen band. Er komt geen schroef of gereedschap aan te pas. Voor het reinigen in de ziekenhuizen is het belangrijk dat het eenvoudig uit elkaar te halen is en dat alle onderdelen in standaard processen gereinigd kunnen worden.

Het ziekenhuis heeft direct interesse om de gelaatsmaskers in gebruik te nemen. Zij denken mee met de laatste aanpassingen en geven akkoord voor de productie. Ook andere ziekenhuizen en het landelijk verdeelpunt worden aangesproken.

Uitdaging

De eerste orders zijn binnen. Binnen een week moeten de eerste 10.000 maskers opgeleverd worden. En dat naast de reguliere orders. Het is de eerste keer dat Snijlab op zo’n grote schaal een eigen ontwerp produceert. Er is vertrouwen in de eigen capaciteit, maar zó snel opschalen vormt ook een compleet nieuwe uitdaging.

Oplossing

Snijlab kiest ervoor om het hele proces in eigen beheer te doen. Iedereen draait extra shifts:7 dagen per week worden alle vrije uren benut om zo veel mogelijk te produceren. Een aantal onderdelen kan gelukkig gemaakt worden door de recent ontwikkelde autoSPOT, een zeer snelle lasermachine die automatisch kan in- en uitladen.

:
Uitdaging

Alle losse onderdelen zijn er, maar Snijlab verzorgt normaal gesproken geen assemblage. De crisis vraagt echter om flexibiliteit en wederom: snelheid.

Oplossing

Gelukkig is er veel bereidwilligheid. Voor de maskers voor het Erasmus MC regelt Snijlab een team van vrijwilligers. In een aparte ruimte wordt dagelijks in enkele uren de productie van die dag geassembleerd en verpakt.

"Binnen een week waren de eerste maskers al aanwezig op de werkvloer en boden ze bescherming aan het ziekenhuispersoneel."

Erasmus MC

Uitdaging

Door de coronacrisis is er een wereldwijde schaarste ontstaan van grondstoffen. De vraag naar transparante materialen is explosief gegroeid, en dit tekort werkt door naar andere materialen omdat fabrieken alle capaciteit inzetten om transparante materialen te maken. Snijlab heeft een ruime eigen voorraad, maar die slinkt gevaarlijk snel. De benodigde materialen zijn simpelweg niet meer bij te bestellen.

Oplossing

Bij veel leveranciers liggen enkel nog kleine restpartijen. Die zijn lastig te verwerken omdat ze steeds andere diktes en plaatafmetingen hebben. Snijlab kan hier echter prima mee omgaan. Nestings (plaatindelingen) zijn snel aan te passen. Van het ontwerp worden meerdere versies gemaakt, voor elke materiaaldikte een aparte versie. Zo maken heel veel kleine restpartijen uiteindelijk toch een grote voorraad materiaal.

Snijlab biedt het ontwerp voor het gelaatsscherm open source aan op: www.ngs2020.nl. Diverse partijen hebben het gelaatsscherm al geproduceerd op basis van het ontwerp.

Volgende lezen

Foooty - Snijlab
De creatie van een lasergesneden muziekinstrument waaraan eindeloos gesleuteld kan worden - Snijlab

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.